LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

divendres, 23 d’abril del 2010

Els llibres del passat

"Després, la ciutat de Tàrraco i la seu amena dels rics habitants de Bàrcilo, car un port obre allí els seus braços segurs i la terra és sempre xopa d'aigües dolces.
A continuació, s'estenen els indigetes, gent tosca, nació, aquesta dura, poble ferotge en la caça, i habitant de cavernes. Tot seguit, el cap Celebàndic (Begur? Tossa?) allargassa les seves esquenes fins a l'interior de l'onada salada de Tetis.
És ja només un rumor que aquí s'alça la ciutat de Cípsela, puix que l'aspre sòl no conserva cap vestigi de la ciutat antiga. Allí, un port s'obre en un golf immens (la badia de Roses) i la mar penetra amplament en la terra apetxinada." Ruf Fest Aviè, Ora maritima, 520-530. Edició de la fundació Bernat Metge.
Així descriu Aviè, que va viure en el segle IV dC., les nostres costes. Avui que es commemora el dia del llibre, jo vull aquí retre homenatge a aquells llibres "que ja no hi són", és a dir, lamentar l'escassetat de fonts escrites que han arribat de l'Antiguitat fins als nostres dies, que han desaparegut víctimes de l'oblit, la censura, la destrucció...Què poc sabem en realitat sobre aquells que eren com nosaltres i ens han precedit.
En el cas de Cabrera, no és estrany que d'un poblat íber tan important i extens les fonts escrites no en diguin res? Per què va ser tan sobtadament abandonat?
Són qüestions, de moment, sense resposta; sortosament, en el cas de Cabrera, el seu immens patrimoni arqueològic, en permet omplir algunes llacunes.
Feliç dia del llibre i la rosa.

2 comentaris:

  1. Ja m'ho semblava que del Maresme cap amunt erem més toscos i ferotges que els de Barcelona cap el sud...

    Seguiré aquest nou Blog, Rosa Isabel!

    ResponElimina
  2. Això almenys deien en el segle IV! Gràcies per seguir el meu blog.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...