LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 7 de febrer del 2012

El programa "Sota Terra" i Can Modolell


 Can Modolell és un jaciment arqueològic situat a Cabrera de Mar (Barcelona), amb una llarga història que va de l'època ibèrica a la baixa edat mitjana, però conegut especialment per les seves estructures romanes i sobretot pels indicis de culte al déu indopersa Mitra, entre els que destaquen els fragments epigrafiats amb dedicatòries a aquesta i altres divinitats. Es va començar a excavar l'any 1974.
Les estructures conservades no permeten identificar d'una manera taxativa la seva funcionalitat, però no és probable que corresponguin a la zona del santuari, que possiblement ha desaparegut amb les diferents transformacions que ha sofert al terreny al llarg de la seva dilatada història. La hipòtesi que més s'ha considerat és que es tracta de les restes d'una sumptuosa vil.la, possiblement pertanyent a un important personatge o família.
Va sorprendre'ns doncs, en el transcurs del programa "Sota Terra" de TV3 corresponent al passat diumenge dia 5 de febrer, i segon dels dedicats a Cabrera, sentir a parlar sense parar d'el "temple mitraic" en referir-se a l'establiment. A no ser que tot sigui una qüestió de llenguatge o algú hagi descobert alguna cosa nova i definitiva. A més de a Can Modolell, el "Sota Terra" va estar dedicat a la ciutat romana i al poblat ibèric.
En el programa es va trobar un enterrament, aparentent singular, però és el cas que ja fa temps es van descobrir tres tombes -no de fa dos mil anys, sino tardoromanes o altomedievals- i es tenen notícies de moltes més en aquell indret, fet gens estrany si tenim en compte que va existir una o més capelles en aquella zona.
Pel que fa a l'entrada de la muralla del poblat ibèric: fou descoberta durant unes excavacions l'any 1984 i restaurada el 1991, i ja fa anys es parla d'un abandonament progressiu de l'indret, o almenys sense violència aparent, no es cap descobriment "recent", i és una pena que no s'aprofitessin les excel.lents reconstruccions de Josep M. Rovira i Ferran Bayès.
Són només uns exemples del que em va sorprendre del programa "Sota Terra", segon dels dedicats a Cabrera de Mar. Una cosa a agrair: el programa ha divulgat l'existència de la Ilturo romana, una peça clau en la romanització.
Podeu trobar diversos treballs sobre Can Modolell en la columna d'enllaços d'arqueologia i història.

4 comentaris:

  1. Gràcies per la informació, Rosa Isabel. Com ja t'he comentat, no em va agradar gaire el programa 'Sota Terra', però això que dius del "temple mitraic" m'ha sobtat. Si no ho he entés malament, quan he anat a visitar-lo sempre s'han referit al "temple mitraic" però potser no en referència a les runes, sinó al lloc, per tant, això que expliques no ho sabia. Merci.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu commentari, Sílvia, el cert és que això del "temple" mitraic em feia esgarrifar cada cop que ho sentia!

      Elimina
  2. Suposo que un programa emès en prime time deu haver de pagar un peatge: menys rigor a canvi de més sensacionalisme. Jo el segueixo amb devoció, però ara m'has fotut: si les informacions que donaven eren tan inexactes, deu passar el mateix amb la resta de capítols?

    ResponElimina
  3. Hola Dani! Em sap greu si t'he desil.lusionat un poc respecte al programa. Tocant a l'exactitud, només puc parlar del que coneixo que és Cabrera. Sé que en la premsa van publicar queixes almenys sobre un parell d'episodis del programa, un referent a un episodi sobre les restes de la Batalla de l'Ebre i un altra sobre un edifici de Barcelona. Mescla exactitud amb fantasia,i amb aguna errada; hi ha una "posta en escena" en que es "descobreixen" en tres dies coses que ja estaven descobertes, en la seva major part, no estaria de més que ho advertissin. De tota manera els programes de la primera temporada m'agradaven més, en la meva opinió, han perdut.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...