LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

divendres, 13 d’abril del 2012

La porta meridional de la muralla del poblat ibèric de Burriac, un article de Joan Banús

Si en una entrada anterior fèiem referència a un article sobre la restauració i neteja de la porta meridional de la muralla del poblat ibèric de Burriac (Ilturo), a Cabrera de Mar, publicat després de la seva restauració l'any 1991, avui us volem donar a conèixer un breu però important estudi d'un dels directors d'aquesta campanya, Joan Banús.
La porta fou descoberta l'any 1984, durant una campanya contra l'atur; però amb el temps, corria el perill de degradar-se, en estar situada enmig d'una torrentera i haver-se cobert de vegetació. Es va a procedir a la seva neteja, restauració i excavació parcial.
Banús arriba a la conclusió que aquesta porta, bastida en lloses i pedres de granit local en plena romanització, podia estar dedicada més a prestigiar el poblat que a defensar-lo, ja que en aquell moment existiria una entesa amb Roma.
L'autor estableix la construcció d'aquesta entrada en la segona meitat del segle II aC., proposant la data del 145-135 aC. Aquesta datació es fa en base als materials exhumats sota el paviment, que per norma no depassaven de la 1ª meitat del segle II aC.; no s'hi trobà ceràmica Campaniana B, molt abundant a partir del 130-125 aC. i en canvi si que es trabaren tipus amfòrics de mitjans del segle II aC.
Senyala Banús la possibilitat d'algun tipus de ritual sota el paviment, amb una espasa doblegada dins la seva funda junt amb una mandíbula d'ovicàprid.
En resum, un treball interessant com tots els que ajuden a conèixer, o almenys a intentar-ho un poblat, Burriac (Ilturo), tan important com desconegut encara per nosaltres, i que un programa de Televisió, "Sota Terra", va contribuir a divulgar, programa al que varem dedicar una entrada.
Podeu llegir l'article sencer de Joan Banús punxant aquí.

3 comentaris:

  1. Hola Rosa
    Fa un parell de setmanes em vaig donar una volta per les restes d'Ilturo i vaig veure per primer cop la porta. Sempre que he anat pel poblat m'ha quedat una tristor al cos. Es una pena que una ciutat laietana tant important estigui totalment oblidada i que ninguna administració li dediqui una mica de recursos per recuperar-la.
    Salutacions i anims amb el teu blog que trobo d'allo mes interesant

    ResponElimina
  2. Hola Jordi, estic d'acord amb tu, és una pena l'oblit en que està aquesta gran ciutat laietana, i els temps no són precisament propicis a que s'hi fagi cap actuació; esperem de tot cor que no es deixi malmetre. Gràcies pel teu interès pel bloc i per la teva aportació, salutacions.

    ResponElimina
  3. No es una pena, ¡es una vergüenza! El poblado de Ilturo necesita y merece una intervención inmediata, que incluya la limpieza, valorización y señalización de los restos de esta gran ciudad layetana.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...