LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 26 de maig del 2012

Les monedes d'Ilturo




Com a complement de l'anterior entrada, sobre el treball de Sinner i Garcia, "La circulación monetaria en el valle de Cabrera de Mar", publiquem imatges de l'exposició sobre la seca d'Ilturo que va tenir lloc a Cal Conde de Cabrera de Mar, i que en l'actualitat està al Museu de l'Estampació de Premià de Mar.
Les monedes ibèriques exhumades a la vall de Cabrera de Mar -a l'oppidum de Burriac i al nucli romanorepublicà- són majoritàriament de bronze, la seva unitat i les peces fraccionàries meitats, terços, quarts i sisens. Predominen les monedes encunyades a la seca local d'Ilturo, seguides de les d'Ausesken (ausetans) i Kese (Tarragona), i en general, de les seques que avui anomenariem "catalanes". Molt menor presència tenen les provinents d'altres indrets ibers o d'altres orígens, com la mateixa Roma, Cartago, Gadir o Ebusus.
Segons ens diu un text de l'exposició, amb una unitat -possiblement amb un valor similar a l'as de Roma- haguessim pogut comprar una nit d'allotjament, amb quatre un cabrit i amb dotze un bé. Un legionari cobrava mensulament 10 denaris de plata, és a dir, 100 asos, suposadament equivalents a 100 unitats iberes.
Les monedes s'identifiquen per la iconografia del revers: així, les unitats presenten el conegut genet amb llança; les meitats, un cavall; els terços, dofins contraposats; pels quarts, mig Pegàs; pels sisens, un dofí. Es tracta d'una iconografia molt relacionada amb la de la seca de Kese.

2 comentaris:

  1. Ostres quines monedes més xules...ep! i a diferència del euro sembla que pujen de valor.

    ResponElimina
  2. Hola, Rafael! A més, tenien l'avantage de no haver d'acudir als "Mercats" a demanar crèdit, s'encunyaven les seves pròpies monedes, he, he!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...