LES MURALLES D'ILTURO. Bloc d'història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dijous, 17 d’abril de 2014

La porta sud de les muralles del poblat ibèric de Burriac (Ilturo)

Imatge: Detall de l'entrada sud de la muralla del poblat ibèric de Burriac (Ilturo), a Cabrera de Mar (Barcelona). Fotografia de Rosa Isabel Garí.

L'any 1984, dins un pla d'ocupació dut a terme per la Generalitat de Catalunya, es van dur a terme alguns treballs de neteja i excavació en alguns sectors del poblat ibèric de Burriac (Cabrera de Mar), posant-se al descobert una entrada al sud de la muralla. Aquesta estava malmesa a causa d'un xaragall d'aigua i les arrels d'un garrofer.
Posteriorment, un equip dirigit per Joan Banús i Carles Martí va dur a terme treballs de restauració, consolidació i neteja. Quatre dels participants en el treball varen publicar un article:

"Sens dubte, moure els grans blocs de pedra i recolol.locar-los al seu lloc d'origen va ser la feina més difícil. Primerament, instal.làrem un gran trípode fet amb vigues de ferro al qual ancorarem un ternal per a gran tonatge. A partir d'aquí, iniciarem el lent i dificultós moviment de blocs de pedra que restituírem al seu emplaçament, primer els que formaven el fonament i després els que anaven a la part vista. Finalment, per tal d'assegurar-los convenientment, en la part interior del mur, amagat de la cara vista, realitzàrem un encofrat de formigó i la recanalització del xaragall, de manera que no tornés a afectar la muralla". Rafael Esteban et alii. (1991, pag. 8).

Podeu llegir l'article sencer clicant aquí

BIBLIOGRAFIA

Rafael ESTEBAN; Josep GARRIDO; Jaume TURA; Josep TURA, Nota sobre els treballs de restauració de la porta del migjorn de l'oppidum ibèric de Burriac (Cabrera de Mar). Fotografies de Joan F. Clariana. VIII Sessió d'Estudis Mataronins. Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró, 1991.

Imatge: un altre detall de la porta sud de la muralla de Burriac. Foto: Rosa I. Garí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...