LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dilluns, 9 de març del 2015

Un con de molí "a palmenti" a Torre Llauder

Tall del con del molí. Dibuix: Joan Bonamusa Roure

Hem cregut interessant reproduir avui aquí un petit estudi, inèdit, que va fer Joan Bonamusa Roure sobre un molí un con d'un molí a palmenti, estudi que va ser inclòs a la Memòria de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró corresponent a l'any 1975. Es tracta de la tercera troballa d'una peça d'aquest tipus a les vil.les d'Iluro i el seu territori.

Com a conseqüència d'una de les innombrables excavacions furtives que contínuament es venen realitzant en el jaciment de la vil.la sub-urbana de Torre Llauder, el passat mes de febrer fou trobat un con corresponent a un molí rotatiu de la classe a palmenti.
El motiu de la seva recuperació ha estat degut que, pel seu pes i volum els furtius no pogueren endur-se'l i optaren per deixar-lo, raó per la qual ens fou possible localitzar-lo i trnsportrar-lo a la nostra Secció.
Es tracta d'un con de pedra volcànica, d'un sol bloc, de 45 cms. d'alçada i 55 de diàmetre en la bases; en el vèrtex hi ha un clot de 5x8 cms. per tal de descansar-hi la part superior en funció de tramuja i d'encaix amb el con.
D'aquest tipus de molí, a Mataró, tenim el precedent de la troballa de la part superior, o sigui la bi-convexa, en la vil.la rural romana de Can Majoral (1), en el paratge de Vallveric, dins el veïnat de Mata. Joan Bonamusa i Roure. Memòria de la Secció Arqueològica del Museu de Mataro, 1975.
(Inèdita).

(1) Francesc Navarro i Bonamusa - "Troballa de la part superior d'un molí romà del tipus "a palmenti" a Mataró, a Cingles, pàg. 10, octubre, novembre, desembre 1971.

Molí "a palmenti". Dibuix: Joan Bonamusa i Roure

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...