LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dilluns, 13 de juliol del 2015

"En Màrius, l'Helena i el verí petrificador", un conte situat a la Cabrera iberoromana


"En Màrius, l'Helena i el verí petrificador. Una gran aventura a la Cabrera iberoromana" és un conte escrit per Mercè Pujadas Cid i il.lustrat per Ona Carvajal Mata. Editat per Cossètania i per l'Ajuntament de Cabrera de Mar, es presenta com el número 1 dels contes de la Biblioteca Iluro i en la web d'aquesta biblioteca trobarem dues guies didàctiques dirigides a professors i alumnes, especialment dels cicles mitjà i superior de primària, que vulguin utilitzar aquest llibre com a punt de partida per conèixer l'antiga Iluro i de passada ampliar-ho a d'altres aprenentatges. També es pot accedir a les guies amb el codi QR del llibre.
La història, que ens remet a un món antic i màgic alhora, es desenvolupa en la Ilturo del segle anterior a Crist, té com a protagonistes dos germans, Màrius i Helena, de sang iberoromana i un amic, Titus, fill d'un romà important. Un desafiament els impulsa a entrar a la seca d'Ilturo a fi de replegar unes monedes, visita prohibida que acabarà malament, amb un inesperat encanteri, que l'àvia de la protagonista, Edereta, juntament amb dos simpàtics animals, un gos, Carbó i una tortuga, Víbia, haurà d'intentar arreglar amb les seves arts. Així doncs, tenim una mescla d'història, aventura i màgia, que si bé no ens ha de fer oblidar que un conte (o una novel.la, o una pel.lícula...) no és un llibre  d'història, si que serveix per despertar la imaginació, i també la curiositat i les ganes de saber-ne més dels infants. Gaudir i aprendre.
L'autora situa aquests personatges dins una geografia i una arqueologia reals, encara que la resta sigui imaginació,i per això ha treballat amb l'assessorament d'arqueòlegs i historiadors. Així, podrem identificar la domus de Can Benet, les termes de Ca l'Arnau, el poblat ibèric de Burriac, tots ells ubicats a l'antiga Iluro (Cabrera de Mar).
La història està narrada amb agilitat iu imaginació i compta ambs els esplèndids dibuixos de Ona Carvajal Mata. Es tracta d'una edició acurada i de qualitat.

Mercè PUJADES CID, Eb Màrius, l'Helena i el verí petrificador. Una gran aventura a la Cabrera Iberoromana. Il.lustracions d' Ona CARVAJAL MATA. Editat per Cossètània i per l'Ajuntament de Cabrera de Mar. Biblioteca Ilturo 1; direcció de la col.lecció: Albert Calls Xart i Biblioteca Ilturo. Primera edició: 2.015.

Guies didàctiques, elaborades per: Biblioteca Ilturo, David FARELL, Lídia GONZALO, Mercè PUJADES.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...