LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 20 de juny del 2017

Un llibre sobre l'arqueologia de Cabrera provoca un conflicte polític (1)



Amb motiu de la recent Fira Iberoromana de Cabrera de Mar, va veure la llum un llibre anomenat Arqueologia a Cabrera de Mar. Ibers. Romans, una guia explicativa de les principals descobertes fetes a Cabrera de Mar, del que és coordinador Josep M. Rovira Juan, i en el que han col.laborat  dessinteressadament a petició de la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, d'altres autors: Joan Francesc Clariana (doctor en arqueologia), Rosa Isabel Garí (llicenciada en Preehistòria i Història Antiga i professora) i Josep Vinyals (membre de l'històric grup de col.laboradors del Museu Arqueològic de Barcelona a Cabrera de Mar). Podeu veure que es tracta d'una acurada síntesi sobre els orígens de les excavacions arqueològiques a Cabrera, l'evolució i característiques dels seus principals jaciments, i reconstruccions en 3D d'aquests jaciments. El llibre conté a més a més una extensa bibliografia, i és destacable, pel seu valor didàctic, el seu material gràfic, en el que s'inclouen fotografies inèdites de jaciments i excavacions, la majoria cedides pels seus autors, un recull de les peces arqueològiques més destacades i les ja esmentades reconstruccions en 3D del mateix Josep M. Rovira (llicenciat en arqueologia i professor d'ensenyament)
Destaquem que els que hi hem treballat i/o col.laborat hem esmerçat temps i esforços gratuïtament, de la mateixa manera que hem cedit material fotogràfic irepetible.
Doncs bé: sembla que el tal llibre ha creat una polèmica política que ha culminat en la destitució de la regidora responsable de la publicació del llibre "per falta de confiança", i per no haver seguit els "tràmits reglamentaris" (sense indicació de quin és el reglament transgredit), Maria J. Cortada, regidora que fins ara tenia a càrrec l'àrea de promoció econòmica.
Sento dir que aquesta puntada de peu l'hem sentit els responsables del llibre en les nostres pròpies costelles.
No sé quin inconvenient pot tenir el nostre benintencionat treball per merèixer tal rebuig i ostracisme.
El coordinador, Josep M. Rovira és familiar de la regidora, esperem que no sigui aquest el motiu, ja que Rovira fa anys va publicar una web:Cabrera de Mar. Patrimoni i arqueologia un enllaç amb la qual figurava a la web del propi ajuntament de Cabrera de Mar, web patrocinada per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Mataró, El Grup d'Història del Casal etc, tal com figura a la web:



 El treball d'aquesta web ha servit per a les reconstruccions publicades al nostre llibre.
A més del treball del coordinador, i com ja hem dit, els col.laboradors hem procurat documentar de la manera més rigurosa, i alhora més entenedora, els orígens de l'arqueologia a Cabrera, també com a homenatge a les figures que la varen iniciar, un treball sovint callat i desconegut, així com jaciments importants com Can Modolell. Parlant de tot, la pàgina web de l'Ajuntament de Cabrera descriu Can Modolell com a  "Conjunt monumental corresponen majorment a un temple dedicat al déu Mitra", quan, que sapiguem, no hi ha cap estructura arquitectònica que es pugui identificar com a temple, ja que el mitraïsme de Can Modolell es dedueix més per les seves inscripcions o restes escultòriques que no per cap element arquitectònic; de tota manera si algú sap alguna cosa diferent estem disposats a rectificar.
En fi, us animen a conèixer el nostre llibre.
Imatges: dues pàgines del llibre:



 

9 comentaris:

  1. hola bones
    Voldria saber on es pot adquirir el llibre. he fet una recerca ràpida a la web i no he tingut sort. On el puc comnprar? On es ven?
    Moltes gracies
    Toni

    ResponElimina
  2. Hola Toni: gràcies pel teu interès. M'he posat en contacte amb el coordinador del llibre, i em donarà una resposta, tan aviat la tingui t'informo.

    ResponElimina
  3. Hola de nou, Toni: deguts als problemes que han sorgit, la venda del llibre està (espero quee momentàniament) està aturada, i els exemplars són a l'ajuntament de Cabrera. Possiblement a partir de divendres vinent s'aclarirà el seu destí. T'informaré a partir d'aquell moment, alguna cosa es podrà fer, suposo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Rosa Isabel,
      Doncs ja diràs. Espero la teva resposta, tant de bo que sigui positiva i pugui gaudir del llibre aviat! Intento estar al corrent del que apareix sobre els ibers i la seva cultura
      Moltes gracies, molta sort i fins aviat

      Elimina
  4. Hola de nou, Toni. Si vols enviar-me un e-mail a lasureda15@gmail.com, t'informo sobre el llibre!

    ResponElimina
  5. Hola Rosa Isabel,
    Pel poc que he pogut llegir pel vostre web, el vostre llibre sembla molt aclaridor i interessant. Les ilustracions 3D em semblen molt entenedores. Porto dies buscant aquest llibre, però no l'he sabut trobar. Veig que en Toni li he pogut facilitar. Com el puc comprar? Moltes gràcies per avançat. Espero poder-lo adquirir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El meu correu es josepriera1965@gmail.com per si us va millor contactar per correu.

      Elimina
  6. Hola, Josep. El llibre està retingut per l'ajuntament de Cabrera, m'informaré de com està la qüestió. Gràcies pel teu interès.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...