diumenge, 25 de maig del 2014

Tomba inèdita de la necròpoli iluronesa de la Riera (Mataró)




Imatges:  dibuixos de la tomba del carrer d'En Pujol, publicats a la Memòria d'activitats de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró. Autor: Robert Lleonart i Casadevall.

L'any 1975, amb motiu d'obrir-se una rasa al carrer d'en Pujol de Mataró, es varen posar al descobert unes restes humanes possiblement d'època romana o altomedieval, que formaria part del conjunt situat a les afores de l'antiga Iluro, allà on està ara situada el carrer de la Riera (per bé que el torrent ja no passa per aquella via, en desviar-se a principis del segle XX).
Robert Lleonart i Casadevall, membre de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró, va dibuixar les restes i va publicar una nota aquell mateix any a la Memòria d'Activitats de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró.
Joan Francesc Clariana va fer memòria aquella troballa en un article publicat trenta anys després a la revista Felibrejada.
La importància de la tomba rau especialment en la seva situació, ja que ajuda a delimitar la zona destinada a la necròpolis, imprecisa ja que, a l'antiguitat, el curs fluïa lleugerament més a l'est, a la banda on ara hi ha cases. Hi ha poques notícies dels enterraments d'aquella zona, despareguts en urbanitzar-la, i dels que queden només referències escrites en el segle XIX.
El testimoni de Robert Lleonart, indica que no es va trobar, al voltant del sepulcre, cap resta constructiva significativa (només alguna de tegulae) ni ceràmica (un fragment de vora fumada). L'esquelet estava orientat cap a l'est, i no s'ha pogut esbrinar en quin tipus de caixa funerària estaria guardat, si no és que estava enterrat directament en el sòl.
En època medieval, la zona d'enterraments es va desplaçar al voltant de l'església de Santa Maria, pel que aquest podria ser d'epoca romana potser tardana, com indica la presència de la ceràmica de vora fumada, si és que realment és contemporània, a no ser que pertanyès a una època de transició.

BIBLIOGRAFIA CITADA
Robert LLEONART CASADEVALL, "Descoberta d'un enterrament al carrer d'En Pujol (Mataró)". Memòria d'Activitats de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró, Mataró, 1975. pàg. 14.
Joan Francesc CLARIANA ROIG, "Tomba inèdita de la necròpoli iluronesa de la Riera (Mataró). Revista Felibrejada del Grup d'Història del Casal (Mataró), núm. 74, abril-maig-juny 2005, pàgs. 14, 15 i 16.
Podeu llegir aquest article de J.F. Clariana clicant aquí.

dissabte, 17 de maig del 2014

El dolmen de la Roca d'en Toni (Vilassar de Dalt), declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

Imatge: Restes del dolmen "la Roca d'en Toni" (Vilassar de Dalt). Autor: Josep Samon Fargas. Procedència: Wikimedia Commons
El dolmen de la Roca d'en Toni o de Can Boquet, monument funerari de l'eneolític o calcolític (2.500-1.800 aC), i un dels símbols de Vilassar de Dalt, ha estat declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, la figura de màxima protecció del patrimoni.
Podeu llegir més informació sobre aquest monument al bloc "De tant en tant trobo pedres"

dimarts, 6 de maig del 2014

Festival Laietània 2014


Entre els dies 23 de maig i 15 de juny d'enguany, tindrà lloc a diverses poblacions del Maresme i el Barcelonès, el IV Festival Laietània, amb diverses activitats culturals i recreatives que ens permetran viatjar XXI segles enrera. Les poblacions són: Vilassar de Dalt, Cabrera de Mar, Mataró, Argentona, Premià de Dalt, Premià de Mar, Alella, Canet de Mar, Barcelona i Badalona.
Podeu consultar i baixar el programa d'activitats aquí.