dimarts, 24 d’agost del 2021

El mosaic romà de la vil.la de Can Ferrerons de Premià de Mar

 Restauració del mosaic. Procedència de la imatge: arqueoblog del MAC.
 
L'any 1969, i en el transcurs d'unes obres, es va descobrir a la zona de Gran Via-Can Ferrerons de Premià de Mar, una gran sala pavimentada amb un mosaic decorat opus tessellatum, que, com es va demostrar més tard, formava part d'una gran vil.la romana. De manera exemplar, els constructors varen donar avís de la troballa, que donaren peu a un seguit d'excavacions. El mosaic formava part d'una aula de recepció, potser un triclini o menjador de la casa.
Entre els mesos de novembre 2020 i març de 2021, s'ha dut a terme un procés de conservació i restauració del mosaic. Esperem que aviat es pugui viisitar en el renovat museu de Premià.
Podeu llegir sobre aquest mosaic, descoberta, decoració, restauració en l'arqueoblog del Museu d'Arqueologia de Catalunya

divendres, 20 d’agost del 2021

El poblat ibèric de Burriac: algunes imatges

 En l'anterior entrada donàvem notícia de les excavacions que van tenir lloc el mes de juliol passat al poblat ibèric de Burriac (Cabrera de Mar). Avui continuem amb la publicació d'imatges o reconstruccions representatives d'aquest oppidum, reconstruccions obra de Josep M. Rovira que podeu trobar en la web Cabrera de Mar: arqueologia i patrimoni.

De dalt a baix: territori aproximat dels laietans; reconstrucció possible de l'oppidum de Buarriac; Una altra reconstrucció; restes d'habitacions en el sector central de Burriac (foto: Rosa I. Garí).






dilluns, 16 d’agost del 2021

Excavacions poblat ibèric de Burriac estiu 2021


 

El passat mes de juliol va tenir lloc al poblat ibèric de Burriac (Cabrera de Mar), una campanya d'excavacions dirigida pels arqueòlegs Joan Sanmartí Grego, Joaquim García Rosselló i Oriol Cuscó Badia.
Vídeos i fotos de Josep M. Rovira.
 


 

 

dimecres, 11 d’agost del 2021

La Ilturo romana republicana

 

L'arqueòleg municipal de Cabrera de Mar, Albert Martín, ens explica en el següent vídeo la recerca arqueològica a l'antiga Ilturo romana, fundada vers el darrer quart del segle II aC. i desapareguda poc després el favor d'Iluro (Mataró). El forn d'àmfores -dels més antics o el més antic conegut a Catalunya, diu Martín- i les singulars termes.

Vídeo:  https://youtu.be/0PIQoQFyEr4

 

 

dimecres, 4 d’agost del 2021

Els escuts de pany de Cabrera de Mar



 De dalt a baix: pany de porta de l'hort de la rectoria (foto: Josep M. Rovira), i estat actual d'aquest pany (foto anònima).
 
 Dins el llibre La vall de Cabrera de Mar a l'època moderna. Les masies, s'inclou un breu estudi sobre els panys de porta tradicionals de Cabrera de Mar -malhauradament també és breu el nombre de panys conservats-, sigant per Joan Francesc Clariana, Rosa Isabel Garí i Francesc Navarro.
En el segle XVIII,amb la Guerra de Successió al tron espanyol, es va posar de moda indicar les preferències o fidelitats polítiques dels moradors amb la decoració del pany de porta: La flor de lis dels Borbons o la doble àliga dels Àustries. 
Els anys 70 del segle XX van veure despertar l'interès per preservar aquests panys, de gran interès històric, i així es va fer en moltes poblacions; no tenim la sort que Cabrera de Mar es comptés entra elles, malgrat que alguna cosa s'ha conservat. Ignorem si els panys desapareguts ho han fet definitivament o si se n'ha guardat algun un cop arrancat.
Entre aquests panys conservats predominen els de la flor de lis. Destaquem un de l'hort de la rectoria, amb tres creus gravades, per indicar el caràcter religiós de la propietat; no és freqüent trobar aquest tipus de decoració. El pany esmentat ha sofert darrerament una mutilació.
Altres llocs on s'han localitzat aquests antics panys: la zona de la plaça de la fàbrica, al carrer Francesc Ordeig, reaprofitat (fet que lloem) i l'altre al carrer Mossèn Cinto Verdaguer, possiblement a la porta original. També se n'han trobat a la masia Can Dalmases (cal Conde), de les dues tipologies.
 
Actualització 2-10-2021: Josep Pons Viñals recorda que, una casa que es va enderrocar a la plaça del Poble de Cabrera, tenia una porta amb el panys de l'àguila de dos caps.
 
Joan Francesc CLARIANA, Rosa Isabel GARÍ, Francesc NAVARRO, "Una mostra d'escuts de pany" dins La vall de Cabrera de Mar a l'època moderna. Les masies. Patrimoni en 3D, diversos autors coordinats per Josep M. ROVIRA. Cabrera de Mar, 2021. Pàgs. 96 a 98.
 
Una altra entrada en aquest bloc relacionada amb el tema: Els panys de porta de mataró: una reflex de la història.
 
De dalt a baix: pany de porta del carrer Mn. Cinto Verdaguer; escut de pany de Can Dalmases amb tipologia austracista; escut de pany de Can Dalmases amb tipologia borbònica.