dilluns, 12 de juliol del 2010

La "fàbrica" de Cabrera de Mar



Aquestes fotografies de la fàbrica Spitzen-Unión que presentem aquí, preses per mi l'any 1984, poc abans del seu definitiu enderrocament, donaran una visió del centre de Cabrera insòlita per a molts, que han nascut i crescut coneixent només el solar-aparcament al costat de l'Ajuntament, al lloc un s'alçava l'edifici.
De fet, fàbriques n'hi ha hagut més d'una a Cabrera, que han donat feina a moltes generacions de cabrerencs durant moltes dècades, com tantes altres de Catalunya, ja que él tèxtil ha estat bàsic per a la indstrialització i l'economia de Catalunya des del segle XVIII fins que la crisi i la deslocalització, a partir dels anys vuitanta del segle XX, varen canviar sensiblement el panorama. Però pel fet del seu enderrocament, envoltat d'una certa polèmica, i que fou possiblement un sotrac per tants i tans cabrerencs que hi treballaren bona part de la seva vida, molts encara es refereixen a la Spizen-Union, antiga fàbrica Ordeig, senzillament com "la fàbrica".
Segons explica Xavier Escura a "Cabrera de Mar. Imatge i memòria", l'any 1889, dos socis, Josep Mañé i Francesc Ordeig, donaren d'alta a Cabrera trenta-dos telers mecànics moguts a vapor per a teixits de cotó, que després ampliaren a catorze més. També compraren i ampliaren la fàbrica Valls. L'any 1925 se separaren els dos socis, quedant-se Ordeig a Cabrera.
Passades les dificultats de la Guerra Civil, la fàbrica va reemprendre la seva activitat; segons Escura, les millors camiseries del Passeig de Gràcia de Barcelona, n'eren clients.
Malhauradament arribà la crisi, i l'any 1962, la fàbrica hagué de tancar i vendre la maquinària, essent posteriorment adquirida per Spizen-Union, una empresa tèxtil alemanya que fabricava puntes i randes. La crisi final arribà als vuitanta, amb el tancament definitiu i l'enderrocament.
Com tothom sap, un solar destinat a aparcament ocupà el seu lloc; aquest solar fou pavimentat l'any 2009, prenent el seu aspecte actual.
Queden les fotos per al record.
Bibliografia:
X. Escura, Cabrera de Mar. Imatge i memòria. Ajuntament de Cabrera de Mar, 2007.
Núria López i David Farell, "La fàbrica tèxtil emblemàtica de Cabrera. Ca l'Ordeig." Dins: Cabrera de Mar segle XX. Quaderns per la Memòria. Ajuntament de Cabrera de Mar, 2003.

1 comentari:

  1. Un diumenge de juliol de 1947, vaig néixer jo, literalment a la Fàbrica de Ca l'Ordeig, perquè havien anat a buscar al meu pare, jove i imaginatiu contramestre, acabat de casar a La Pobla de Lillet on ja havia engegat la Fàbrica de Cal Pujol malmesa pel foc, l'aigua i el pillatge durant la guerra, i se n'havia sortit..
    Als meus pares els havien posat un caseta a tocar de les parets de la fàbrica, al carrer del Mas Riera, 32.

    ResponElimina