dimecres, 25 de setembre del 2024

Resultats preliminars de l'excavació del jaciment romà de Ca la Madrona (Mataró)


Imatge: Vista parcial del jaciment de Ca la Madrona, al barri de Rocafonda, Mataró. Foto de Maria Majó.

L'arqueòleg Jordi Ardiaca, responsable de les excavacions el 2023 de Ca la Madrona, n'ha donat a conèixer els resultats preliminars. Es tracta d'un lloc conegut pels nombrosos enterraments romans i tardoantics, el trasllat dels quals ha estat envoltat de polèmica, en la qual no profunditzarem ara, ja que el present espat està dedicat a donar a conèixer aquests primers resultats de  l'excavació, que han estat publicats a Moncrapa, de la Universitat de Girona. 
Les excavacions del jaciment i el desmuntatge del sepulcres, s'ha dut a terme per la construcció a la zona d'un Parc Circular, propietat del Consorci per al Tractament de Residus sòlids Urbans del Maresme, a on abans hi havien hagut les Cristalleries de Mataró, i l'equip d'arqueòlegs ha estat l'empresa Baula Recerca-Arqueològica S L.
Explica Jordi Ardiaca que "el jaciment va del segle i dC fins a finals del segle V o inicis del segle VI de manera ininterrompuda, amb un salt cronològic per a una fase alt medieval i una darrera ocupació al segle XIV" (pàg. 277).
Així doncs, ha establert les següents fases:
-Alt imperial.
-Baix imperial.
-Tardoantiga
-Carolíngia.
-Mitjan segle XIV-XV.
La zona ha estat objecte ja d'excavacions anteriors, i també de destruccions importants.
De la fase Alt imperial, destaca l'autor uns enterraments que anirien del canvi d'era fins mitjan segle I dC, amb una desena d'individus, cinc infantils i cinc adults. Al damunt s'hi sembrà un camp de vinyes.
A la fase baix imperial pertanyen un edifici i una necròpolis. Datan els enterraments de finals del segle IV fins al VI, havent-se localitzat i excavat 90 individus.
La tipologia de les tombes era variada, més de la meitat del enterraments eren de fossa simple. 53 enterraments eren infantils i 22 adults. No s'ha trobat aixovar, excepte en algun cas, un bol DSP Eigoir 15A i una moneda de Constantí en una tomba excavada als anys 70.

"S'han localitzat i excavat un total de 90 individus en totes dues campanyes, hem de recordar que ja l'any 1972 s'en van excavar 14 i el 1988 cinc més, que fan un total de 106 individus. A banda dels 200 individus, segons fons orals, destruïts sense control amb la construcció de la fàbrica el 1972" (Pàgs. 281 i 282).

A la fase tardoantiga pertany un nou àmbit que sembla desenvoluparia una funció d'habitatge familiar i de tasques relacionades amb la transformació alimentària.
Pocs detalls es poden conèixer de la fase carolíngia, només ens parla d'uns retalls i anivellacions que cobreix l'anterior fase d'enterraments.
A mitjan del segles XIV-XV s'han observat les restes de dues vinyes i un pou.
Es tracta doncs, d'un jaciments important, estudis posteriors sobre les excavacions efectuades, ens seguiran donat dades fonamentals de la història de Mataró. En el ben entès que les tombes han estat traslladades i el jaciment estarà sota les noves construccions del Parc Circular, o ha desaparegut amb el fonaments.


Jordi Ardiaca, "El jaciment romà de Ca la Madrona, Mataró. Resultats preliminars. Moncrapa,Càtedra Roses d'Arqueologia i Patrimoni Arqueològic. Universitat de Girona, 2024. Pàgs. 276 a 289. 

Altres entrades del bloc relacionades amb aquest tema:




diumenge, 1 de setembre del 2024

El santuari ibèric de la cova de les Encantades, un estudi de Ramon Coll


Ramon Coll Monteagudo és autor d'un extens estudi sobre la cova de les Encantades de la muntanya de Montcabrer, a Cabrera de Mar. Ramon Coll és un arqueòleg amb un extens currículum; actualment és tècnic del Patrimoni de l'Ajuntament de Premià de Mar; ha publicat nombrosos estudis en articles o monografies, de caràcter arqueològic i etnogràfic. Juntament amb d'altres col.legues, està preparant una monografia sobre la vil.la romana de Gran Via-Can Ferrerons de Premià de Mar. El llibre que avui anunciem és guanyador de l'accèssit Premi Iluro 2022: El santuari ibèric de la cova de les Encantades de Montcabrer (Cabrera de Mar, Barcelona).
La cova de les Encantades -també anomenada de les Bones Dones- està situada en la vessant cara a la mar de la muntanya de Montcabrer,  a pocs metres de la creu que corona el cim.  El Montcabrer és una massa granítica que s'alça 312 m. sobre el nivell del mar. Pertany al terme municipal de Cabrera de Mar,
Les Encantades ha estat objecte de diverses excavacions, especialment des de la dècada de 1920, amb l'arqueòleg mataroní Marià Ribas i Bertran. Ha donat gran quantitat de material, principalment iber i romà, que va dels segles IV aC. al II dC. El materials están relacionats amb el culte religiós i els seus rituals, entre els que trobem vasos d'ofrenes i exvots, gran quantitat de fragments ceràmics, monedes...
Ens diu l'autor que les coves foren emprades sovint com a santuaris des del paleolític. Es creu que des del neolític foren considerades el lloc de pas entre el món celestial i el terrenal, on s'accedeix al contacte amb la divinitat i l'accés a la mare terra. (Ramon Coll, pàgs. 468 a 463).
La cova de les Encantades, podria haver estat un santuari de les comunitats de habitaven la zona, tant en època ibèrica com romana.
Ramon Coll ha fet un estudi  dels materials localitzats al llarg del temps a la cova, no tants sols d'època ibera i romana, també els preibèrics, així com  d'altres jaciments de la zona.
Al llarg dels segles s'han anat forjant una colla de llegendes i tradicions sobre aquesta muntanya i la propera de Burriac. Pel que fa a característica creu que corona el cim de Montcabrer, la que veiem avui, no és la primera, aquella fou col.locada l'any 1707, després d'una forta tempesta de llamps i trons i un aiguat que el rector de Cabrera, Joan Moret, va atribuir a forces malignes. Ha estat sustituïda en diverses ocasions, l'actual és de 1983. 
Un estudi imprescindible pels que estimin la història i l'arqueologia de Cabrera de Mar.

Podeu llegir una altra entrada sobre el tema en aquest mateix bloc: La cova de les Encantades de Montcabrer (Cabrera de Mar).

També podeu veure informació i imatges de la cova de les Encantades i del seu material a la web: Cabrera de Mar, patrimoni i arqueologia. Ibers. El santuari.

Ramon COLL MONTEAGUDO, El santuari ibèric de la cova de les Encantades de Montcabrer (Cabrera de Mar, Barcelona). Accèssit Premi Iluro 2022. Fundació Iluro. Mataró, 2023.



Entrada de la cova de les Encantades. Procedència de la imatge: Cabrera de Mar, patrimoni i arqueologia.


El Montcabrer vist des del jaciment de Can Modolell (Cabrera de Mar). Foto: Joan Francesc Clariana Roig.