dijous, 28 de novembre del 2024
La rajola catalana, un llibre de Josep A. Cerdà
dimecres, 27 de novembre del 2024
16 col.loqui "La història a debat"
Els propers dies, divendres 29 de novembre i dissabte 30, tindrà lloc el setzè col.loqui "La història a debat", que organitza el Grup d'Història del Casal de Mataró, aquesta vegada amb el tema: "En la Lluita per la llibertat. Antifranquisme i represió".
Dies: 29 i 30 de novembre de 2024.
Hores: 18,30 hores divendres i 18 hores dissabte.
Lloc: Sala polivalent del Cafè Nou. La Riera 123, Mataró.
Més informació a la web del Grup d'Història del Casal.
divendres, 18 d’octubre del 2024
Festival Reviu Ilturo 2024. Algunes imatges
Presentem aquí algunes imatges corresponents al festival Reviu Ilturo d'enguany a Cabrera de Mar, que va tenir lloc entre els passats 9 al 13 d'octubre. Fotos de Joan Francesc Clariana Roig.
dimecres, 2 d’octubre del 2024
Festival Reviu Ilturo 2024
A partir del dia dimecres dia 9 i fins el diumenge 13 d'octubre tindrà lloc a Cabrera de Mar una nova edició del festival Reviu Ilturo, amb recreacions històriques, visites guiades, activitats gastronòmiques, tallers...
Podeu consultar el programa a la web del festival, o bé aquí:
dimecres, 25 de setembre del 2024
Resultats preliminars de l'excavació del jaciment romà de Ca la Madrona (Mataró)
Imatge: Vista parcial del jaciment de Ca la Madrona, al barri de Rocafonda, Mataró. Foto de Maria Majó.
Altres entrades del bloc relacionades amb aquest tema:
diumenge, 1 de setembre del 2024
El santuari ibèric de la cova de les Encantades, un estudi de Ramon Coll
diumenge, 9 de juny del 2024
Atuells de gran cabuda al jaciment de Can Modolell
No obstant, creiem que no es poden descartar les primeres hipòtesis, és a dir que hi hagués una vil.la important a l'indret, més tractant-se d'un jaciment del que tanta part s'ha pedut, sigui per l'activitat humana al llarg del temps o per la forta pendent del lloc.
Es per això que Joan Francesc Clariana i Rosa Isabel Garí han publicat un article a la revista Felibrejada, sobre la presència d'elements que parlen d'una activitat agraria en època romana: un fragment de dolium amb restes d'una inscripció fent referència a les mesures de capacitat, un plom per a la reparació d'un dolium, una tapadora de dolium, dues vores de possibles hemidòlies, entre elles una peça de perfil bombat.
Joan Francesc CLARIANA ROIG i Rosa Isabel GARÍ LLEIXA, "Notícia sobre la presència d'atuells ceràmics de gran cabuda al jaciment de Can Modolell (Cabrera de Mar). Felibrejada, núm 101, Grup d'Història del Casal, Mataró, 2022.
(1) Vegeu l'entrada anterior, "Un article sobre l'assentament tardà de Can Modolell": https://murallesilturo.blogspot.com/2024/06/un-article-sobre-lassentament-tarda-de.html
dimarts, 4 de juny del 2024
Un article sobre l'assentament tardà de Can Modolell
Damunt les escales: murs corresponents al periode tardoromà de Can Modolell, a la banda est. Foto: Rosa I. Garí (1988).
dissabte, 4 de maig del 2024
Conferència a Cabrils sobre l'arqueologia a la Laietània ibèrica
El diumenge 19 de maig, està previst tingui lloc al Museu Comunitari de Cabrils, una xerrada amb el títols: Ibers a Cabrils? l'arqueologia a la Laietània ibèrica, a càrrec dels arqueòlegs Pau Menéndes i Erc Sobrevia, que explicaran les darreres descobertes en jaciments propers.
Dia: 19 de maig.
Hora: 11 h.
Lloc: Hotel d'Entitats (Carrer de Can Campins 11, Cabrils).
dimecres, 24 d’abril del 2024
Mataró sota terra, un llibre de Josep Antoni Cortés
Des de sempre, les llegendes sobre misteriosos túnels subterranis amb els quals es podia fugir des d'un castell assetjat o on s'amagaven tresors, han estat en la memòria popular. Les construccions subterrànies existeixen, però potser la seva funció no és la que ens transmet la tradició oral i escrita, i aquesta funció ha anat cambiant al llarg dels temps.
Josep Antoni Cortés ha inventariat en un llibre: Mataró sota terra. Hipogeus, grutes, Plaça Gran, Refugis, Criptes, totes les que es coneixen a Mataró, un estudi que reuneix treballs propis i d'autors anteriors. Realment, la història que ens ve a mostrar L'autor, és molt rica, i ens diu molt sobre la història de la ciutat. Comença amb una definició de cada un dels espais estudiats: hipogeu, gruta, refugi, cripta, i segueix amb una un estudi cada un d'aquests espais localitzats o coneguts a Mataró: nom, situació, fotografia, plànol o/i secció, història. Un treball sistemàtic molt acurat.
dissabte, 9 de març del 2024
La Fundació Burriac us apropa a la història de la sardana
El proper dijous, 14 de març, a les 19,30, tindrà lloc a la Sala Nova de l'Ajuntament de Cabrera de Mar, la presentació del llibre Història de la sardana i la baula perduda. De l'origen desitjat a un origen raonat, de Pompili Massa i Pujol. Presenten l'esdeveniment, la Fundació Burriac i l'Agrupació Sardanista de Cabrera.
dijous, 7 de març del 2024
Reparació de les campanes de Santa Maria
Les campanes de l'església de Santa Maria de Mataró, seran retirades per a ser restaurades. Per aquest motiu, el dissabte 9 de març, a les 14 hores, donaran temporalment, el seu darrer repic. Dimarts 12 al matí seran baixades del campanar. S'ha organizat una exposició per a la recollida de fons.
dilluns, 4 de març del 2024
La vil·la romana del Roser (Calella) un altre cas que clama
Imatge: Vil.la romana del Roser (Calella). Procedència de la imatge: Grup d'Història del Casal.
(1) Situada a prop del turó del Mujal, on hi havia la capella del Roser.
divendres, 1 de març del 2024
Ca la Madrona. "Si té sentit és perque ocupa aquest espai" (2)
Enllaç: Ca la Madrona. "Si té sentit és perque ocupa aquest espai" (1).
dimecres, 28 de febrer del 2024
Ca la Madrona. "Si té sentit és perque ocupa aquest espai" (1)