LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dijous, 23 de febrer del 2023

Troben un centenar de tombes del segles V al VII a Mataró


 Procedència de la imatge: Grup d'Història del Casal de Mataró.
 
Un centenar de tombes datades en el segle V i associades a un edifici, han estat exhumades a Mataró, en la zona de Mata- Rocafonda, en el transcurs de les excavacions prèvies a la construcció del Parc Circular. Es tracta d'un descobriment molt important per a l'estudi dels orígens de Mataró. Crida l'atenció que el 80 per cent de les tombes corresponguin a infants. El conjunt forma part d'un jaciment més extens.
Una part d'aquesta necròpolis, coneguda com de Ca la Madrona havia estat malhauradament destruïda els anys 1972 i 1988, segons expliquen Joaquim Garcia i Josep Antoni Cerdà en un article publicat per la Sessió d'Estudis Mataronins (1).
 El consorci Maresme-Circular, l'Ajuntament de Mataró i la Generalitat elaboren un pla per a la conservació i trasllat de les restes, el que ha estat contestat per entitats culturals de Mataró, com el Grup d'Història del Casal, que demanen que el conjunt arqueològic sigui preservat i resti in situ.
 "La presència de restes d’una vil·la romana, sumada a les restes d’una possible basílica d’època visigòtica, així com les restes d’un carrer o via de comunicació, a més d’una extensa necròpoli d’aquesta època, fan que aquest sigui un jaciment singular que caldria que es conservés íntegrament en el seu lloc", llegim a la web del Grup d'Història del Casal.
Seguirem informant sobre aquesta singular troballa.
 
(1) Joaquim GARCIA i ROSSELLÓ i Josep Antoni CERDÀ i MELLADO, "Una necròpoli tardo-romana a Ca la Madrona (Mataró, El Maresme)" Sessió d’Estudis Mataronins, 1989, Núm. 6, p. 7-22. Disponible a la web El Racó Català.
 
Enllaços per a més informació:


 

 
 
 


Una de les tombes exhumades. Procedència de la imatge: web de l'Ajuntament de Mataró. Consorci Circular.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...