LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 13 de febrer del 2024

Ca la Madrona no són quatre pedres.

Imatge: alguns sepulcres de la necròpolis. Procedència de la imatge: Grup d'Història del Casal de Mataró.

Imatge: cartell de la taula rodona convocada el proper dia 23 de febrer.
 
Fa més de 4 dècades, en un ajuntament que no anomenaré vaig sentir dir a un responsable "han vingut els de les pedres", una manera un tant diguem-ne informal d'anomenar uns arqueòlegs que van venir preocupats pel patrimoni.
Em pensava que expressions com aquesta ja no existien, perque la sensibilitat del públic i dels governants havia canviat a millor, però quina sorpresa quan rebo un correu que porta per títol "Són quatre pedres...", frase que havia pronunciat, sembla, una autoritat del mateix rang que l'anterior.
La carta l'adreça l'Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i del Maresme (ADEPAC), procupats per la conservació de Ca la Madrona, la necròpolis que havia estat identificada provisionalment com a visigoda, i ara com a romana. En tot cas, això no fa minvar el seu valor.
No és estrany que sentim amb frecuència notícies de que poden córrer perill algunes troballes, i amb raó: allò que es destrueix, ja mai més no tornarà a ser, no coneixerem la seva història ni tot allò que ens pot ensenyar. 
Ca la Madrona ha estat objecte de destrucció al llarg d'anys; la construcció d'un parc circular a la zona ha fet que surtin nous sepulcres i les restes d'edificis. El projecte de l'ajuntament és traslladar-les. No serà mai el mateix, no podrem conèixer realment qui i com vivia allà. Una part important de la història s'haurà perdut per sempre.
 
Per aclarir dubtes sobre el tema, l'Associació ha convocar una taula rodona el proper 23 de febrer, am el títol: Ca la Madrona, un patrimoni important i la seva necessària salvaguarda.
La taula tindrà lloc a la sala d'actes de Can Palauet, a les 18,30.

Podeu llegir la carta oberta de l'ADEPAC en aquest enllaç.
També a la revista CapGros de Mataró.

Altres enllaços sobre el tema publicats en aquest bloc: 
 

DARRERA HORA: Ens han arribat notícies que avui, a les 8 del matí, ha començat el trasllat de les restes de Ca la Madrona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...