LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 24 d’abril del 2010

Julià, anomenat l'Apòstata


" Y Jesús, que convenció vuestra peor parte, tiene renombre desde hace poco más de trescientos años, aunque durante el tiempo que vivió no hizo nada digno de famoa, a no ser que alguien crea que curó a los lisiados y ciegos, y expulsar mediante exorcismos a los poseídos por el demonio en las aldeas de Betsaida y Betania sea propio de grandes obras". Juliano, Contra los galileos, 201 E-206 a. Editorial Gredos.
Parlàvem ahir de la pèrdua, destrucció o censura de llibres, doncs bé, aquí en teniu un exemple: el llibre "Contra el galileus" (galileus per cristians), que va escriure l'emperador romà Julià (332-363), anomenat després "l'Apòstata", pel seu inutil intent de restaurar el paganisme, enfront el cristianisme, en el que ell havia estat educat, enfront de l'antiga religió grecoromana.
Per què situem el llibre de Julià entre les obres perdudes i en canvi en citem un fragment? Perquè l'obra s'ha conservat en part, i gràcies a un enemic seu, Ciril.li d'Alexandria que el va refutar, citant-ne fragments a: "En defensa de la santa religió cristiana contra els llibres de l'impius Julià", escrit entre els anys 433 i 441.
Julià, a més d'emperador, era un home culte, que escrivia en grec; entre les seves obres destaca l' "Elogi de l'emperatriu Eusèbia".
A "Contra els galileus", Julià intenta demostrar la superioritat de la religió i la filosofia clàssica enfront el cristianisme. Considera els seus dogmes absurds i presenta els cristians com un grup d' intolerants.
Però l'enemistat de Julià contra el cristianisme no es limitava escriure, per alguna cosa era el emperador: els prohibí d'exercir càrrecs públics i intentà reduir les seves activitats. Per a Julià, el cristianisme era una desviació del judaïsme.
La tradició vol que Julià, en morir a l'edat de 33 anys, per la ferida d'una llança en guerra contra els perses, va exclamar: "Has vençut, galileu!" Però possiblement no passi de ser una llegenda.
La figura de Julià és coneguda avui sobretot pel llibre de Gore Vidal: Julià l'Apòstata.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...