LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.
dilluns, 30 d’agost del 2010
Un altar romà a ca l'Arnau de Cabrera
Molts recordareu, del programa "Sota Terra", dedicat a Cabrera de Mar, un altar romà exhumat -no d'ara, sino de fa un temps- al jaciment de ca l'Arnau, un dels que componen la ciutat romana; es tracta d'un peu d'altar de terracota, de producció local, i alguns fragments; en el peu hi havia una cara esculpida. Albert Martín el datava vers el 90 aC. Damunt el peu hi havia sens dubte una petita mesa, perduda, sobre la que s'oferien sacrificis, d'animals o plantes.
La religió tenia una importància cabdal en la vida quotidiana a l'Antiguitat, i no es limitava als temples, que per altra banda no tenien la funció d'acollir públic, sino que eren el santuari de la divinitat.
També les cases tenien el seus altars privats, amb les imatges dels déus venerats, especialment els Lars i els Penats, protectors de la llar, la família i el rebost.
Oferim un muntatge fotogràfic de la troballa del peu d'altar cabrerenc, basat en imatges del programa.
Muntatge fotogràfic de J.F. Clariana.
Etiquetes de comentaris:
Ca l'Arnau,
Cabrera de Mar,
Ilturo,
Religió,
Romans
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Un tema interessant, aquest dels espais reservats a la "litúrgia". Pel que fa als espais dels habitatges (castells, cases senyorials etc) podries fer-nos-en cinc cèntims quan tingues temps.
ResponEliminaBuscaré, però, per internet.
Prenc nota del teu suggeriment per un proper post; realment l'arquitectura domèstica romana és un tema apassionant. Està clar que les diferències socials i geogràfiques o la utilitat determinaran també diferents tipus d'habitatge, des dels modestos "blocs" amb diversos pisos per a la gent més modesta, fins a la casa urbana o la sumptuosa vil.la rural i encara més, el palau imperial.
ResponEliminaUna sèrie televisiva que em va agradar molt va ser "Roma", precisament per la seva habilitat en crear espais urbans i privats creïbles; és cert que els fets històrics no s'ajustaven massa a la història, però l'ambientació era fantàstica.