LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

diumenge, 17 de juliol del 2016

Josep M. Rovira i la web "Patrimoni de Cabrera de Mar"

Reconstrucció feta per J.M. Rovira, amb figures humanes i animals

Josep M. Rovira Juan és un professor de dibuix, llicenciat en Història i arqueòleg que ha elaborat un acurat blog de reconstrucció en 3D del ric patrimoni de Cabrera de Mar. Aquest blog, naturalment, va adreçat a tothom que estigui interessat en la història i en l'arqueologia, però està especialment pensat per a estudiants de primària, secundària i batxillerat. Personalment, he de dir que l'he utilitzat en les meves classes.
Josep M. Rovira ens ha tramès una comunicació on explica la seva tasca.
La creació del blog www.cabrerademarpatrimoni.cat   ha estat possible gràcies -a més de la feina de Rovira- a la cocessió d'una llicència per part de la Conselleria, del finançament de l'Obra Social de Caixa Catalunya, concedit al Grup d'Història del Casal (Mataró) i el Departament de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona. El tutor del projecte de llicència ha estat del Dr. Joan Santacana i Mestre, de l'UB. La construcció de la web va comptar, inicialment, amb l'ajut de l'nformàtic Feran Bayès.
L'estudi comprèn l'època ibera, romana, medieval i moderna. Per la seva privilegiada situació, -mar, vall i muntanya, Cabrera de Mar ha estat seu de diverses cultures. El poblat ibèric situat al vessant de la muntanya de Burriac (Ilturo), està considerat com el centre dels laietants, tribu ibera que va deixar la seva petja a la història entre els segles VI i I aC. A finals del segle II aC., tenim constància d'un nucli romà, que va prendre el mateix nom que el poblat iber: Ilturo, com sembla demostrar la numismàtica.  Amb la fundació d'Ilturo (Mataró), va abandonar-se aquest nucli, sense que per això desaparegués la presència romana, com ho testimonia, entre d'altres, el jaciment de Can Modolell. A l'edat mitjana s'alçà el castell de Burriac, que encara avui està considerat un símbol de la comarca.
Josep M. Rovira intenta donart vida als princiupals vestigis arquitectònics d'aquesta rica història, amb una estudiada i acurada reconstrucció.
Prenguem, per exemple, les termes de Ca l'Arnau -les més antigues conegudes a Hispània- en la que ens fa veure, pas a pas, el medi, la seva construcció i funcionament. Amb això aconsegueix que l'espectador entengui realment què era allò i tingui una idea de la seva complexitat.
Rovira ha utilitzat diveros programes per a la sewa web, primant els que són de lliure disposició, gratuits, sense que això desmereixi la seva qualitat.
Per a la reconstrucció del terreny, s'ha emprat un model topogràfic virtual. És de destacar, per exemple, la del poblat ibèric de Burriac.
El passat pren vida davant dels nostres ulls -almenys ens permet donar-nos una idea- i això queda reforçat amb la presència de figures humanes i animals, que no tan sols són un mitjà per "humanitzar" el passat, sino per resoldre el problema de l'escala, la relació entre mida real i virtual.
Podeu veure la web "Patrimoni de Cabrera de Mar" clicant aquí.
Podeu veure diverses reconstruccions de Rovira clicant aquí.
Podeu llegir la comunicació de Josep M. Rovira clicant aquí

Reconstrucció del poblat ibèric de Burriac, segons J.M. Rovira


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...