LES MURALLES DE ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 10 de gener de 2017

Plafons de rajoles polícromes de Cal Conde, un estudi de Joan Francesc Clariana

San Ramon Nonat. Foto: Joan Francesc Clariana Roig
En una entrada anterior, presentàvem un estudi de Joan Francesc Clariana sobre les rajoles polícromes de Cal Conde (Cabrera de Mar, Barcelona). Aquest article ha estat publicat pel Museu Arxiu de Santa Maria, en la seva edició corresponent a la XXXII Sessió d'Estudis Mataronins, recollint les comunicacions presentades.
L'estudi tracta d'un interessant conjunt de rajoles polícromes del segle XVII, que es conserven al safareig de la masia, que actualment pertany a l'ajuntament de Cabrera de Mar.
Aquesta masia està documentada com a "Casa de Cabrera" des del segle XII. Al segle XVII, concretament el 1670, té lloc el matrimoni de Caterina Ros, hereva de la masia, amb Pau Dalmases. Segons ens indica Josep M. Rovira, a partir d'aquell s'inicia la reconstrucció o reforma de la casa. En una de les façanes trobem gravada la data de 1676.
El 1673 es reforma el safareig o eixida, i s'hi fa un dipòsit d'aigua. És en aquest moment en que s'ornamenta amb el plafons o rajols esmentats.
Un primer conjunt representa la conversió de Sant Pau en el camí de Damasc.
Un segons conjunt és la imatge de Sant Antoni de Pàdua.
Un tercer conjunt està format per elements diversos: Sant Ramon Nonat i unes característiques rajoles catalanes de Barcelona.
Podeu llegir l'article sencer clicant aquí:

Sant Antoni de Pàdua. Foto: Joan Francesc Clariana

La conversió de Sant Pau. Foto: Joan Francecsc Clariana

Safareig de Cal Conde. Foto: Joan Francesc Clariana

Masia de Cal Conde. Foto: Joan Francecsc Clariana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...