LES MURALLES DE ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 27 de novembre de 2018

Conferència del Dr. Noguera sobre la Guerra de Sertori (82-72 aC), amb referències a Burriac

El Dr. Noguera en un moment de la seva dissertació
Fotografies: Joan Turà Dalmau

Dins del cicle de conferències Violència i conflicte des de la prehistòria fins els nostres dies. L'exemple de Maresme, organitzat pel Centre d'Estudis d'Arqueologia i Història de Mataró" i a la seu de l'Arxiu Comarcal del Maresme (Mataró), el passat dia 6 de novembre, el Dr. Jaume Noguera Guillén, va fer una dissertació sobre les evidències de la guerra de Sertori a Catalunya. Va situar els escenaris prop de Samalús al Vallès i a la zona de l'Ebre. Va mostrar la troballa de varis materials, entre ells destaquen la presència de tacs de ferro de sandàlies romanes, restes d'armes i bales de fona. Va destacar la possibilitat que a la porta meridional del poblat ibèric de Burriac hagués tingut lloc un enfrontament bèl·lic (pel nombre de bales de plom que s'hi van trobar). També va destacar-ne les bales de can Genissants per la presència de marques de la legió (arc i fletxes i l'àliga, així com les lletres CAL = Calpurnius).
Sertori (122-72 aC.) va ser un notable polític i militar romà que serví a les ordres dels cònsols Màrius i després Cinna, i finalment va emprendre la guerra contra Sul.la a Hispània, gaudint de l'aliança de les tribus iberes; establí el seu centre d'operacions a la zona de la vall de l'Ebre. Fou traït i assassinat per alguns dels seus propis col.laboradors, i les seves tropes derrotades pels exèrcits de Metel Pius i Pompeu. La Guerra de Sertori (82-72 aC) es va caracteritzar per la virulència dels combats.

L'arqueòleg Dr. Joaquim Garcia presenta el Dr. Noguera

Un altre moment de la dissertació del Dr. Noguera

Un detall de les bales de fona

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...