LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dijous, 9 de maig del 2019

Excavacions de Cal Conde: de la prehistòria als nostres dies


Imatge: presentació de la conferència. L'arqueòleg municipal, Albert Martín (a la vostra dreta) presenta el director de les excavacions, Albert Castellà Fabré.

Com ja anunciàvem en l'entrada anterior ahir, 8 de maig, va tenir lloc a la sala nova de l'ajuntament, una conferència a càrrec d'Albert Castellà Fabré, director de les excavacions preventives que s'estan duent a terme als antics jardins de Cal Conde/Can Dalmases, a Cabrera de Mar (Barcelona), pel grup ABANS Serveis Culturals.
La conferència estava envoltada d'una certa expectativa, ja que es tenen notícies que les troballes podien ser importants i per altra banda està el tema de les vivendes previstes de construïr a la zona. No obstant, la sala estava mig plena.
L'arqueologia a Cabrera de Mar, mai ens defrauda, i tampoc ho va fer en aquesta ocasió.
Segons explica Albert Castellà, les restes exhumades es poden agrupar en 4 etapes històriques:
-Segle XIX-XX: murs dels antics jardins de Cal Conde.
-Segles XVI-XVIII: retalls d'activitats agrícoles.
-Època ibèrica (segle III aC.): Fons de 3 sepulcres ibèrics d'incineració, potser de dos guerrers; una fossa amb abundants restes animals, possiblement relacionats amb el ritual funerari.
-Època prehistòrica: hàbitat perllongat. Neolític mitjà/ neolític final/ calcolític/ bronze inicial. La cabana de planta circular ha estat datada en època neolítica, així com fragments ceràmics de de tipus campaniforme i de cordons en relleu, així com destrals, peces de sílex i una dena de variscita.
Ràdio Cabrera de Mar ha gravat la conferència i la podrem escoltar per mitjà seu, fet que anonciarem actualitzant aquesta entrada.

ACTUALITZACIÓ (10-5-2019): Podeu escoltar la conferència gravada clicant aquí

ACTUALITZACIÓ: (15-5-2019): Informació a la we de l'ajuntament clicant aquí.

Diverses imatges del power point de la conferència:

Objectes ibers de bronze i ferro.
Mandíbula animal de la fossa.
Restes de la cabana neolítica.
Possible reconstrucció.
Ceràmica d'estil campaniforme.
Peces de sílex.

Un moment de la conferència


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...