LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 31 d’agost de 2019

Un taller de vidre del segle XVI a Mataró


Joan Francesc Clariana Roig és autor d'un article que, amb el títol de "Un taller vidrier de principis del segle XVI al carrer Nou 6, de Mataró", ha estat presentat a l'11è Col.loqui Història a Debat, que va tenir lloc el desembre de 2018.
L'any 2003 es va demanar llicència d'obres per a l'espai comprès entre la plaça de santa Maria, el carrer Nou i el Carreró. Com és preceptiu quan es tracta del centre històric de Mataró, es varen realitzar excavacions prèvies, sota la direcció de l'arqueòloga Ester Rodrigo. 
Traballs anteriors a la zona de l'antiga joieria Ximenes, havien detectat la presència de restes de vidre que podrien indicar un antic forn a la zona. Es van realitzar 4 tempteigs, en tres dels quals es varen descobrir fosses amb restes de deixalles de vidres, cendres i altres materials.
La ceràmica associada a les restres de vidre, com ara la catalana daurada, o la de Barcelona, permet situar l'existència del forn a principis del segle XVI.
Les restes exhumades permeten saber que es fabricaven conques, bols, botelles, setrills, porrons, morratxes, peces de collaret, etc.
L'existència d'una illa de cases gran, amb una zona buida al mig, permetia guardar la llenya sense perill d'incendi, mentre que un carreró hi permetia accedir.
Si bé no sabem a quin vidrier hi havia en aquell moment, si que ens consta el nom d'alguns, ja a finals del segle XVI. 
Podeu llegir l'article sencer clicant aquí.

Joan Francesc CLARIANA ROIG,  "Un taller vidrier de principis del segle XVI al carrer Nou 6, de Mataró". 11è Col.loqui Història a Debat, 2018. Mataró, 2019.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...