LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dijous, 16 de setembre del 2021

La vil.la romana del Roser (Calella) i la polèmica per la seva forma de preservació


Vista del jaciment des de Ponent.
 
La troballa de les restes d'una vil.la romana a Calella, anomenada del Roser, en un notable estat de conservació, en uns terrenys privats damunt el que s'ha previst construïr un sepermercat, ha aixecat tant entre la població com entre els experts i afeccionats, una encesa polèmica. Tal com preveu la legislació, la empresa constructora ha dut a terme excavacions a les seves expenses; ara bé, la polèmica esclata quan es tracta de la seva forma de preservació. El projecte actual preveu que es conservin sota dos nivells d'aparcaments i un de supermercat, repartint-se la gestió l'empresa i l'ajuntament.
Les notícies sobre aquest jaciment, no són d'ara. Els anys 1947, 1984 i 2001, amb motiu de diverses obres, ja se'n varen localizar estructures, una part de les quals es va destruïr. 
Un grup de veïns organitzants en la "Plataforma per la dignificació de la vil.la romana de Calella", s'oposa al projecte actual, que afirma, invisibilitza unes restes singulars. La codirectora de l’excavació arqueològica del jaciment del Roser, Almudena Garcia, explica que “és una vil·la dedicada a la producció de vi i àmfores, molt relacionada al comerç de vi de la Laietània”; els arqueòlegs daten la seva construcció en el segle I aC.
Els arqueòlegs creuen que la vil.la romana del Roser de Calella, veient la seva importància, s'ha de convertir en un signe identificatiu de la població.
Podeu trobar més informació a les següents pàgines:
 
 

 
Façana nord amb aqüeducte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...