LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimecres, 24 d’abril del 2024

Mataró sota terra, un llibre de Josep Antoni Cortés

 

Des de sempre, les llegendes sobre misteriosos túnels subterranis amb els quals es podia fugir des d'un castell assetjat o on s'amagaven tresors, han estat en la memòria popular. Les construccions subterrànies existeixen, però potser la seva funció no és la que ens transmet la tradició oral i escrita, i aquesta funció ha anat cambiant al llarg dels temps.

Josep Antoni Cortés ha inventariat en un llibre: Mataró sota terra. Hipogeus, grutes, Plaça Gran, Refugis, Criptes, totes les que es coneixen a Mataró, un estudi que reuneix treballs propis i d'autors anteriors. Realment, la història que ens ve a mostrar L'autor, és molt rica, i ens diu molt sobre la història de la ciutat. Comença amb una definició de cada un dels espais estudiats: hipogeu, gruta, refugi, cripta, i segueix amb una un estudi cada un d'aquests espais localitzats o coneguts a Mataró: nom, situació, fotografia, plànol o/i secció, història. Un treball sistemàtic molt acurat.

Josep Anton Cortés ha visitat aquests recintes, ha recopilat informació d'estudis anteriors, com poden ser els del Centre d'Estudis d'Arqueologia i Història de Mataró (CEAH) i ha parlat amb persones que saben alguna cosa, perque l'han viscuda o sentida. Trobareu històries molt interessants, com la de la Plaça Gran.

Al llarg dels temps, les diverses construccions subterrànies han estat utilizades: com a lloc de culte religiós, per refugiar-se en cas s'una invasió o un atac de pirates, per amagar béns, per a guardar aliments -la temperatura més baixa o feia necessari-, com a rufugi en cas de bombardeig...Unes són construccions excavades, a voltes ben complexes, altres són coves naturals. 
 
La part final del llibre està dedicat al periode de la Guerra Civil (1936-1939), durant el qual molts d'aquests espais eren aprofitats per amagar-se dels bombardeigs, i fins i tot s'en varen construïr de nous amb aquesta finalitat. Josep Antoni Cortés recopila notícies sobre aquests fets.
 
Sens dubte, un estudi força interessant. 
 
Josep Antoni CORTÉS, Mataró sota terra. Hipogeus, grutes, Plaça Gran, refugis, criptes. Ed. Círculo Rojo, 2023.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...