LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

diumenge, 9 de juny del 2024

Atuells de gran cabuda al jaciment de Can Modolell

 

Fragment de coll d’un gran atuell, amb decoració ondulada en el collarí. de Joan Francesc Clariana.

Les tesis de Víctor Revilla i Alejandro G. Sinner consideren el jaciment romà de Can Modolell (Cabrera de Mar, com un gran santuari bastit per les èlits d'Iluro (1), diferint així de les primeres hipòtesis que el consideren una vil.la amb indicis de culte, a la manera de la vil.la dels Munts d'Altafulla.

No obstant, creiem que no es poden descartar les primeres hipòtesis, és a dir que hi hagués una vil.la important a l'indret, més tractant-se d'un jaciment del que tanta part s'ha pedut, sigui per l'activitat humana al llarg del temps o per la forta pendent del lloc.

Es per això que Joan Francesc Clariana i Rosa Isabel Garí han publicat un article a la revista Felibrejada, sobre la presència d'elements que parlen d'una activitat agraria en època romana: un fragment de dolium amb restes d'una inscripció fent referència a les mesures de capacitat, un plom per a la reparació d'un dolium, una tapadora de dolium, dues vores de possibles hemidòlies, entre elles una peça de perfil bombat.

Joan Francesc CLARIANA ROIG  i Rosa Isabel GARÍ LLEIXA, "Notícia sobre la presència d'atuells ceràmics de gran cabuda al jaciment de Can Modolell (Cabrera de Mar). Felibrejada, núm 101, Grup d'Història del Casal, Mataró, 2022.

(1) Vegeu l'entrada anterior, "Un article sobre l'assentament tardà de Can Modolell":   https://murallesilturo.blogspot.com/2024/06/un-article-sobre-lassentament-tarda-de.html



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...