LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 20 de juliol del 2010

Un nou taller de ceràmica romana a Cabrera

La Cabrera romana no deixa de sorprendre'ns amb noves troballes. Els arqueòlegs Albert López Mullor i Albert Martín Menéndez, aquest darrer, arqueòleg municipal de Cabrera, anuncien que s'han trobat indicis d'un nou taller de ceràmica romana, posterior a l'abandonament de la ciutat republicana. Si aquesta desapareix a principis del segle I aC., el nou taller es data no abans del principat d'August (27 aC. 14 dC.) i deuria acabar a finals del primer segle de la nostra era.
Aquesta notícia es va donar a conèixer en una ponència presentada al CONGRESSUS VICESSIMVS SEXTVS REI CRETARIAE ROMANE FAVTVORVM GADIBVS HABITVS MMVIII, que es pot traduir aproximadament per "Vint-i-sis congrés de defensors de la ceràmica romana, celebrat a Cadis el 2008" i ha sortit publicada en l'actual any 2010, a la ciutat alemanya de Bonn.
L'article porta per nom: "Un nuevo centro productor de ànforas tarraconenses, paredes finas y otras cerámicas en can Rodon de l'Hort (Cabrera de Mar, Barcelona).
Aquest taller, del que no s'han trobat els forns, però si indicis d'estructures, restes de materials emprats en la construcció dels forns i de desferres de la cocció, fabricava àmfores forma Dressel 2-3, destinades al transport i emmagatzament de líquids, especialment el vi; tot i no trobar perfils sencers, erls arqueòlegs es basen en les restes de vores i pivots; els pivots presentaven les marques del terrissaire.
També s'han exhumat fragments de ceràmica de l'anomenada "de parets fines", predominanat les formes Mayet 33-35; predominen els bols amb desgreixant de granit descompost.
Els fòssils directors de les deixalles de cocció descobertes, el constitueixen determinades formes fragmentades de ceràmica TS itàlica, TS sudgàl.lica, TS hispànica, parets fines i comú africana, la qual cosa ens diu ni més ni menys el moment en que podem datar aquest conjunt de deixalles: entre els anys 60 i 70 de la nostra Era.
Nota: TS es una abreviació de Terra Sigillata, era un tipus de ceràmica romana que s'inicia a començaments de l'imperi.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...