LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 9 de juny del 2012

La via romana de Parpers, declarada bé cultural d'interès nacional

La via d'origen romà de Parpers, en el terme municipal d'Argentona, ha estat declarada per la Generalitat de Catalunya, bé cultural d'interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, segons consta en el Diari Oficial de la Generalitat del 31 de maig de 2012, pag. 28198.
El 13 de gener de 1983, es va incoar expedient de declaració de monument historicoartístic per la via. Aquest expedient es va arxivar l'1 de juny de 2011, obrint-se en canvi un altre per a la declaració com a bé cultural d'interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, que ha culmninat en la declaració definitiva el 29 de maig d'enguany.
la via de Parpers té un recorregut de poc més d'un quilòmetres, amb un desnivell absolut de 125 metres. Ha estat objecte de diverses restauracions al llarg dels segles, fins al segle XVIII, però es conserven nombroses restes dels murs de contenció que sostenien la calçada, bastits amn una sòlida maçoneria; també s'hi localitzen 10 contraforts de secció triangular i planta rectangular que suportaven els murs de contenció. A partir de 1844, l'antiga via va caure en desús per la construcció d'una nova carretera.
Altres entrades d'aquest bloc relacionades amb la via de Parpers:
Denuncien l'estat d'abandonament de la via de Parpers
La via romana de Parpers (Argentona) podria ser declara bé cultural d'interès nacional

Imatge: pont sota la via de Parpers. Autor: Jaume Vellvehí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...