LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

diumenge, 6 de desembre de 2020

Indicis d'un taller vidrier al carrer Palau de Mataró


Un cop més Joan Francesc Clariana testimonia amb un nou estudi, l'existència de tallers i forns de vidre al centre de Mataró en l'edat moderna (1), aquest cop al carrer Palau, en un article publicat a la revista Laietània d'enguany: "Indicis d'un taller vidrier al solar del carrer Palau, 22 de Mataró".  
Diversos escrits documenten l'existència d'aquesta indústria entre el segles XVI i XVIII, i la importància que va assolir. 
Garcia Espuche i Guàrdia Bassols ho indiquen en un estudi sobre la trama urbana de Mataró, configurada per espais grans en els interiors de les illes de cases, amb un pati al centre per emmagatzemar llenya sense perill d'incendis i carrerons per accedir-hi. (Indicis...pàg. 159).
Hi ha antecedents de troballes de fragments o peces de vidre a l'illa de cases entre el carrer d'en Pujol i el carrer Palau, però foren les excavacions dels anys 2001-2002 en un solar d'aquest darrer carrer, que han permès sortir a la llum diferents materials que fan pensar en un proper forn de vidre. Es tracta, en la seva majoria, de fragments de peces de tipus quotidià i utilitari, excepte uns pocs que podem considerar de luxe. (Indicis...pàg. 158).
Destaquen un broc de fabricació elaborada, estriat i decorat amb lacticinis blancs,  una peça de nansa estriada de vidre translúcid lleugerement groguenc i un fragment de vora de vidre vermell opac. La resta de peces són fragments de peces d'ús quotidià: tiges, copes, porrons o setrills, ampolles... i també dues ampolles senceres. (Indicis...pàg. 158). Els excavadors daten les troballes entre els segles XVII i XVIII. (Indicis...pàg.59).
Aquestes troballes venen a unir-se a altres localitzades al Carreró, al carrer Nou i a la plaça de Santa Maria. 

(1) També ha publicat estudis sobre ekl vidre romà.
 
Podeu llegir l'article clicant aquí
 
Joan Francesc CLARIANA ROIG, "Indicis d'un taller vidrier al solar del carrer Palau 22 de Mataró" a revista Laietània, pàgs. 157 a 168. 

Altres entrades relacionades amb el tema i publicades en aquest bloc:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...