LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 8 de maig del 2018

Conferència del doctor Joaquim Graupera sobre el castell de Burriac i la vila de Cabrera


Un moment de la conferència del doctor
Graupera. Foto: Josep M. Rovira


El passat dissabte 28 d'abril, i dins els actes programats a Cabrera de Mar per la Festa de les Bruixes i Mercat Medieval, va tenir lloc a la Sala Nova de l'ajuntament, una conferència de Joaquim Graupera, doctor en història de l'art, amb el tema: "El castell de Burriac i la vila de Cabrera entre els segles XIV i XV.
La conferència va girar a l'entorn de la formació dels nuclis de població a redós de les sagreres (1) de les parròquies: sant Feliu, sant Joan (recordant el retaule dedicat al sant), santa margarida (despareguda, tot i que els propietaris l'havien de reconstruir), santa Elena, sant Sebastià.
Part de la conferència va ser un repàs de les obres d'art de la parròquia (canelobres...), més en línea d'història de l'art que no d'arqueologia.
Va parlar també el conferenciant del castell i la seva evolució, del feudalisme i de Pere Joan Ferrer, remarcant que va ser un senyor feudal "dolent", ja que no provenia de família noble.
Graupera va parlar també de la capella de sant Vicenç, el castell de Burriac i la seva restauració per l'arquitecte Adell, necessària però amb petites errades.

(1) Sagrera: espai sagrat al voltant de les esglésies, protegit de la violència feudal. 


Inici de la conferència a la Sala Nova.
Foto: Josep M. Rovira

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...