LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 23 de gener del 2021

100 anys del naixement de Josep Miquel Modolell Ros (1921-2017)


Imatge: Josep M. Modolell signa a la llibreria Ilturo de Cabrera, un exemplar d'un dels llibres editats per ell. A la dreta, Josep Viñals. Foto: Joan F. Clariana.

Avui, 23 de gener de 2021, hagués complert 100 anys Josep Miquel Modolell Ros(Cabrera de Mar, 1921- Mataró, 2017), escriptor i editor, enamorat de la història del poble de Cabrera de Mar, que el va nomenar fill predilecte l'any 2012.
La familia Modolell, propietària del jaciment arqueològic que porta el seu nom, situat en la històrica masia Can Modolell o Can Lladó, va donar tota mena de facilitats per a la seva excavació, iniciada l'any 1974. Aquesta col.laboració la va culminar, Josep Miquel Modolell amb la generosa donació del jaciment a la fundació Burriac de Cabrera de Mar. 
No per això es va oblidar de la història del seu poble. Josep M. Modolell és autor de tres llibres, dos dedicats a la història i la memòria: Pel camí del Mig. De Cabrera a Mataró (edició pròpia, 1989), Cabrera de Mar. Castell de sant Vicenç o de Burriac. Síntesi històrica (L'Aixernador, 1993). També va publicar una novel·la: d'ambient rural: Vi amarg (La Vorera, 1999).
Modolell va ser editor d'una col.lecció dedicada a l'arqueologia i la història de Cabrera, singularment del jaciment de Can Modolell, col·lecció que recull articles de diversos arqueòlegs i historiadors:
30 anys d'excavacions a Can Modolell: del déu Mitra a san Joan. (2004).
Guia del clos arqueològic de Can Modolell. (2006).
Les primeres passes del cristianisme a Cabrera de Mar. (2007).
Estudis sobre el jaciment arqueològic de Can Modolell. (2008).
D'Ilturo a Iluro, de Cabrera de Mar a Mataró. Dades sobre el naixement i desplaçament d'una ciutat romana. (2009).
Una pàgina de les Colacions de Joan Cassià i materials arqueològics del jaciment de Can Modolell (Cabrera de Mar), en aquest llibre va publicar una article seu, dedicat a la troballa d'un notable pergamí en l'arxiu de la seva masia.(2010).
Estudis d'arqueologia i d'història de Cabrera de Mar (2011).
Cabrera de Mar va reconèixer la seva tasca nomenant-lo fill predilecte l'any 2012.
 


Modolell rep el títol de fill predilecte de Cabrera de mans de l'alcalde, Jordi Mir.
Foto: M.T. Diví.

 

Presentació del llibre Estudis d'arqueologia i d'història de Cabrera de Mar (2011)
a la biblioteca Ilturo. D'esquerra a dreta: Joan F. Clariana ,Joan Bonamusa, Isabel Rodà, Joan Vila (alcalde) i Josep M. Modolell.

 
Presentació de la Guia del clos arqueològic de Can Modolell (2006) a la llibreria
Robafaves de Mataró. D'esquerra a dreta: Isabel Garí, Josep Modolell, Joan Bonamusa i Joan F. Clariana.

Enllaços:
Mor al 96 anys l'historiador Josep Miquel Modolell i Ros (Bloc Maresme medieval,  de Joaquim Graupera).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...