LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 8 de març del 2011

Diari d'excavacions de Marià Ribas a Torre Llauder (Mataró)

En la setmana santa de l'any 1961 -ara doncs, en fa cinquanta- l'arqueòleg mataroni, Marià Ribas i Beltran, escriu en el seu diari d'excavacions,:
Avui es Divendres Sant i d'haver-nos posat d'acord amb el propietari de la finca Sr. Valentí Rodon aquest matí hem començat d'excavar en una angle d'una feixa. A la tarda continuem enfondint el terreny i per allà les 5 aproximadament es presenten a la vista les primeres tessel.les d'un mosaic de marbre. Seguidament aixamplem el sot cosa d'un metre per dos. 
Tot seguit després de la descoberta dels mosaics comencen a venir visites dels veins i ben aviat d'altres llocs de Mataró; doncs la notícia va correr rapidament per tot arreu. Jo vaig portar la notícia del descobriment al Sr. Alcalde Pere Crespo que es trabava a Santa Maria en l'Ofici amb assistencia de tot l'Ajuntament. Em fa portar la contesta de que aquesta tarda vindra al lloc de l'excavació; Mentre's esperem ens dediquem a netejar amb aigua fregant-lo amb trossos de sacs i tot seguit en fem moltes fotos. A posta de sol tenim la gran sorpresa de veure entrar tot l'Ajuntament en pes presidit per l'Alcalde lluint tots el seu jaqué. Han quedat meravellats i m'agraeixen d'haver-los invitat. Els faig els honors i tinc de contestar nombroses preguntes de tots. Es despedeixen perquè diuen que els queda poc temps perque han d'anar a la Processó. Convoco als excavadors per continuar demà.
Els apunts es complementen amb dibuixos i comentaris dels mosaics. Podeu ampliar i llegir la imatge clicant al daunt.
Aquestes paraules, sobre els inicis de les excavacions de la vil.la romana deTorre Llauder, i que descriuen un moment emocionant per l'arqueòleg, queden com a testimoni viu d'un moment i d'una època.
Podeu veure més imatges dels començaments de Torre Llauder als següents enllaços:
Inicis de les excavacions (I), Inicis de les excavacions (2) i 50 anys de la descoberta.

Imatges de diari trameses per Joan Francesc Clariana, codirector de les excavacions de 1981 a 1986 a Torre Llauder.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...