LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 27 d’abril del 2013

Cel de Cabrera (4)

Publiquem avui una nova imatge de la sèrie "Cel de Cabrera", núvols i sol damunt les muntanyes. Autor de la fotografia: Josep Garí i Pons

dimecres, 17 d’abril del 2013

Notícia sobre la col.locació de panells didàctics al castell de Burriac

Josep M. Rovira ens dóna notícia de la col.locació de panells didàctics a la zona del castell de Burriac (Cabrera de Mar). Aquests panells han estat dissenyats pel mateix Rovira, de forma desinteressada, i provenen de la web Patrimoni de Cabrera de Mar, que va ser elaborada per Ferran Bayés i el mateix Josep Maria Rovira, i que forma part d'un projecte de recerca del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 4986 de 14.09.2007).
Amb aquests panells, l'ajuntament de Cabrera de Mar, amb l'ajut de la fundació Alzina, fa una aposta clara per la divulgació del patrimoni cabrerenc. Els textos tenen l'aval de la Universitat de Barcelona i del Grup d'Història del Casal de Mataró.
El castell de Burriac té una importància que trascendeix de l'àmbit local, i ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, essent el monument més visitat, emblemàtic i simbòlic del Maresme. Es pot considerar el primer jaciment cabrerenc definitivament excavat i posat en valor, és a dir, estudiat en la seva totalitat, restaurat, cosolidat i adequat a les visites i, gràcies precisament als panells, didàcticament explicat.
Amb el panells aconseguim que qualsevol grup d'alumnes, sigui de primària, secundària o universitaris, o el públic en general, puguin conèixer la història i l'arquitectura del castell in situ, amb nombroses reconstruccions 3D.












diumenge, 7 d’abril del 2013

La imatge processional de la Soledat de Mataró

Imatge processional de la Soledat.
Foto: Joan Francesc Clariana Roig
La imatge processional de la Soledat, obra de Jordi Arenas, Marià Ribas i el daurador Joan Cases, fou encarregada l'any 1946 per la confraria del mateix nou; el el seu temps, alguns van qüestionar la imatge, en veure-la com a massa "sensual", fet que només és comprensible si el situem en la seva època. Jordi Arenas es va negar a modificar la imatge, i aquesta va restar "oblidada" a Santa Maria, fins ara.
La imatge ha estat objecte d'una restauració, impulsada per la marmessoneria Jordi Arenas i que l'ha tornat a posar d'actualitat. Pel seu interès posem aquest enllaç amb un article de Francesc Masriera i Ballescà, publicat a la revista Capgròs de Mataro.
Veient la bellesa d'aquesta imatge se'ns fa difícil pensar que hagués haver creat cap polèmica.

dijous, 4 d’abril del 2013

El poeta Josep Punsola, en el centenari del seu naixement, recordat pel GHC


Fotografia de Josep Punsola i Vallespí,
 publicada a la web del GHC
Avui dijous 4 d'abril, a les 21 hores i a la sintonia 89,3 de Mataró Ràdio, el Grup d'Història del Casal recordarà el poeta Josep Punsola i Vallespí (1913-1949), nascut ara fa 100 anys. El programa s'inclou dins les "Tertúlies del Racó" que organitza l'entitat, comptarà amb la presència de Maria Mercè Bruguera, i  serà una repetició del que es va emetre el 7 de maig de 2009, amb motiu del 60è aniversari de la mort del poeta mataroní, que després de la Guerra Civil va treballar intensament per la recuperació de la llengua catalana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...