LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 27 de juny del 2017

"Perennia". Poesia epigràfica llatina, de Mònica Miró Vinaixa

Un aspecte poc conegut entre els admiradors de la cultura clàsica de Grècia i Roma (ho és molt més entre els experts), es el de les inscripcions epigràfiques, és a dir, aquelles que són grabades sobre una superfície dura, majoritàriament són peces de pedra o bronze.
Les inscripcions sobre pedra, metall o mosaic podien tenir un caràcter solemne o oficial, per exemple, les de caràcter legal, honorífic o religiós, o bé més íntim, com és el cas de les que es dediquen a un difunt. Ben cert que moltes serien fòrmules fetes, però també n'hi haurien de ben sentides, i fins i tot poètiques, i a nosaltres ens apropen a la sensiblitat d'aquells passats.
Un recull d'aquesta poesia epigràfica és el que ens ofereix Mònica Miró Vinaixa, en el seu llibre Perennia. Quan els morts prenen la paraula. Poesia epigràfica llatina, de Godall Edicions. Aquest llibre fou publicat el 2015, però és objecte d'una nova presentació.
Aquesta presentació tindrà lloc a la biblioteca municipal Ernest Lluch de Vilassar de Mar, el proper divendres 30 de juny a les 19 hores.


Intervindran: Matilde Martínez Sallés, editora de Godall Edicions, Mònica Miró Vinaixa, autora del llibre, i Regina de Andrés recitarà poemes del llibre.
Podeu veure informació sobre aquest esdeveniment a La Clau.

dimarts, 20 de juny del 2017

Un llibre sobre l'arqueologia de Cabrera provoca un conflicte polític (1)



Amb motiu de la recent Fira Iberoromana de Cabrera de Mar, va veure la llum un llibre anomenat Arqueologia a Cabrera de Mar. Ibers. Romans, una guia explicativa de les principals descobertes fetes a Cabrera de Mar, del que és coordinador Josep M. Rovira Juan, i en el que han col.laborat  dessinteressadament a petició de la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, d'altres autors: Joan Francesc Clariana (doctor en arqueologia), Rosa Isabel Garí (llicenciada en Preehistòria i Història Antiga i professora) i Josep Vinyals (membre de l'històric grup de col.laboradors del Museu Arqueològic de Barcelona a Cabrera de Mar). Podeu veure que es tracta d'una acurada síntesi sobre els orígens de les excavacions arqueològiques a Cabrera, l'evolució i característiques dels seus principals jaciments, i reconstruccions en 3D d'aquests jaciments. El llibre conté a més a més una extensa bibliografia, i és destacable, pel seu valor didàctic, el seu material gràfic, en el que s'inclouen fotografies inèdites de jaciments i excavacions, la majoria cedides pels seus autors, un recull de les peces arqueològiques més destacades i les ja esmentades reconstruccions en 3D del mateix Josep M. Rovira (llicenciat en arqueologia i professor d'ensenyament)
Destaquem que els que hi hem treballat i/o col.laborat hem esmerçat temps i esforços gratuïtament, de la mateixa manera que hem cedit material fotogràfic irepetible.
Doncs bé: sembla que el tal llibre ha creat una polèmica política que ha culminat en la destitució de la regidora responsable de la publicació del llibre "per falta de confiança", i per no haver seguit els "tràmits reglamentaris" (sense indicació de quin és el reglament transgredit), Maria J. Cortada, regidora que fins ara tenia a càrrec l'àrea de promoció econòmica.
Sento dir que aquesta puntada de peu l'hem sentit els responsables del llibre en les nostres pròpies costelles.
No sé quin inconvenient pot tenir el nostre benintencionat treball per merèixer tal rebuig i ostracisme.
El coordinador, Josep M. Rovira és familiar de la regidora, esperem que no sigui aquest el motiu, ja que Rovira fa anys va publicar una web:Cabrera de Mar. Patrimoni i arqueologia un enllaç amb la qual figurava a la web del propi ajuntament de Cabrera de Mar, web patrocinada per la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Mataró, El Grup d'Història del Casal etc, tal com figura a la web:



 El treball d'aquesta web ha servit per a les reconstruccions publicades al nostre llibre.
A més del treball del coordinador, i com ja hem dit, els col.laboradors hem procurat documentar de la manera més rigurosa, i alhora més entenedora, els orígens de l'arqueologia a Cabrera, també com a homenatge a les figures que la varen iniciar, un treball sovint callat i desconegut, així com jaciments importants com Can Modolell. Parlant de tot, la pàgina web de l'Ajuntament de Cabrera descriu Can Modolell com a  "Conjunt monumental corresponen majorment a un temple dedicat al déu Mitra", quan, que sapiguem, no hi ha cap estructura arquitectònica que es pugui identificar com a temple, ja que el mitraïsme de Can Modolell es dedueix més per les seves inscripcions o restes escultòriques que no per cap element arquitectònic; de tota manera si algú sap alguna cosa diferent estem disposats a rectificar.
En fi, us animen a conèixer el nostre llibre.
Imatges: dues pàgines del llibre:



 

dilluns, 12 de juny del 2017

XIX Fira Iberoromana de Cabrera de Mar: imatges (i 4)

Oferim avui el quart i darrer lliurament d'imatges de la XIX Fira Iberoromana de Cabrera de Mar. Les fotos d'avui són de Francesc Garí Lleixa.
Trobareu més imatges a: (1), (2) i (3)

Una vista de la fira
Fan respecte
Una vista de la fira
Una vista de la fira
Una vista de la fira
Espècies i llegums
Cartell sobre la reconstrucció de la ciutadella ibèrica de Calafell
Moda iberoromana
Aprenentage
Ibers
 

diumenge, 11 de juny del 2017

XIX Fira Iberoromana de Cabrera de Mar: Imatges (3)

Plantarem aquí les nostres àligues!
Foto: Joan Francesc Clariana Roig

Avui us oferim una tercera entrega d'imatges de la XIX Fira Iberoromana de Cabrera de Mar. Fotografies de Joan Francesc Clariana Roig.
En les imatges veiem dos tipus d'armadura que usaven els legionaris romans: la de cota de malles, la lorica hamata i la de làmines de metall, la lorica segmentata.
En els transcurs del actes de la Fira va tenir lloc una conferència de la Dra. en arqueologia Paloma Gómez  (UAB) amb el títol de "Arqueologia pública. Comunicar i participar, conferència moderada per l'arqueòleg Albert Martin.
Entrades anteriors: (1) i (2)

Preparats legionaris!
Aquest centurió amb micro ve del Ministeri del Temps?
Armadura de malles (esquerra) i armadura de làmines (dreta)
Restes del forn de Ca l'Arnau
Taller de tir a l'arc
Roma s'ha format també gràcies a la fortalesa de les seves dones
Dos púgils
Pugnate!
L'arqueòleg Albert Martín i la dra. Paloma Gómez

dissabte, 10 de juny del 2017

XIX Fira Iberoromana de Cabrera de Mar: Imatges (2)


Tornen els romans a Ilturo! Foto: Francesc Garí Lleixa

Continuem avui el recull d'imatges de la XIX Fira Iberoromana de Cabrera de Mar, que varem iniciar en l'entrada anterior. Les d'avui són de Francesc Garí Lleixa.

Un vista de la fira
Decoració floral i un dia de pluja
Vista de l'exposició de Can Benet
Visitants de l'exposició
Muntatge de la parada de la Fundació Burriac
Peristil d'una casa romana
Escut floral
Ball damunt l'agua
Legionaris: preparats per la instrucció!
Mireu d'essajar la "testudo"
Torneu a provar!
Molt bé!

divendres, 9 de juny del 2017

XIX Fira Iberoromana de Cabrera de Mar 2017: imatges (1)

 
Els ibers tornen a Ilturo! Foto: J.F. Clariana


Com ja hem anat informant en anteriors entrades, els passats dies 3 i 4 de juny, va tenir lloc a Cabrera de Mar, la XIX Fira Iberomana, que, com sempra, ens transporta al passat de l'antiga Ilturo, ibera i romana, per mitjà de recreacions, exposicions, gastronomia, tallers i diverses activitats.
Com cada any en que hi ha fira, nosaltres volem ajudar a recordar-la per mitjà de fotografies, que us oferirem en diverses entrades. Les d'avui són obra de Joan Francesc Clariana.

Parlament de l'alcalde de Cabrera, Jordi Mir
Parlament de la regidora Maria Jose Cortada
Entrada a l'exposició al Centre d'Atenció a Visitants de Can Benet
Exposició de can Benet, al fons el conegut cap de senglar
Restes romanes de Can Benet
Taller de cuina, veiem Josep M. Solias .
Jocs romans "de taula"
Habitage iber: ceràmica, un teler, armes...
Un participant en el concurs de pintura ràpida
Exposició de pintura ràpida
Exposició de pintura ràpida
Exposició de pintura ràpida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...