LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dijous, 23 de febrer del 2023

Troben un centenar de tombes del segles V al VII a Mataró


 Procedència de la imatge: Grup d'Història del Casal de Mataró.
 
Un centenar de tombes datades en el segle V i associades a un edifici, han estat exhumades a Mataró, en la zona de Mata- Rocafonda, en el transcurs de les excavacions prèvies a la construcció del Parc Circular. Es tracta d'un descobriment molt important per a l'estudi dels orígens de Mataró. Crida l'atenció que el 80 per cent de les tombes corresponguin a infants. El conjunt forma part d'un jaciment més extens.
Una part d'aquesta necròpolis, coneguda com de Ca la Madrona havia estat malhauradament destruïda els anys 1972 i 1988, segons expliquen Joaquim Garcia i Josep Antoni Cerdà en un article publicat per la Sessió d'Estudis Mataronins (1).
 El consorci Maresme-Circular, l'Ajuntament de Mataró i la Generalitat elaboren un pla per a la conservació i trasllat de les restes, el que ha estat contestat per entitats culturals de Mataró, com el Grup d'Història del Casal, que demanen que el conjunt arqueològic sigui preservat i resti in situ.
 "La presència de restes d’una vil·la romana, sumada a les restes d’una possible basílica d’època visigòtica, així com les restes d’un carrer o via de comunicació, a més d’una extensa necròpoli d’aquesta època, fan que aquest sigui un jaciment singular que caldria que es conservés íntegrament en el seu lloc", llegim a la web del Grup d'Història del Casal.
Seguirem informant sobre aquesta singular troballa.
 
(1) Joaquim GARCIA i ROSSELLÓ i Josep Antoni CERDÀ i MELLADO, "Una necròpoli tardo-romana a Ca la Madrona (Mataró, El Maresme)" Sessió d’Estudis Mataronins, 1989, Núm. 6, p. 7-22. Disponible a la web El Racó Català.
 
Enllaços per a més informació:


 

 
 
 


Una de les tombes exhumades. Procedència de la imatge: web de l'Ajuntament de Mataró. Consorci Circular.


 

dimarts, 21 de febrer del 2023

Exposicions sobre els 25 anys de Laia l'arquera i el seu autor Josep M. Rovira Brull

 

Amb motiu dels 25 anys de la inauguració de Laia l'arquera, l'1 de novembre de 1998, es podran visitar dues interessants exposicions, una dedicada a l'escultura i l'altra a l'autor, Josep Maria Rovira Brull.
Laia l'arquera és un símbol de Mataró, situat a la seva entrada sud, inspirat, segons l'autor en la deessa Artemis (Diana), llença la flexta cap a la muntanya de Burriac; el nom, Laia recorda la tribu dels ibers laietans, que habitaren aquesta zona, essent precisament Burriac (Cabrera de Mar), el seu poblat principal.
Josep Maria Rovira Brull (Barcelona, Gràcia, 1926 – Mataró, 2000), pertany a les segones avanguardes artístiques i va va practicar diversos estils, gèneres i tècniques. La pintura, el dibuix, l’escultura, el gravat, els murals, la publicitat, el cartellisme i la il·lustració. Fou també un activista cultural preocupat per la sort dels més desvalguts.
 
Podeu conèixer l'obra d'aquest singular artista en aquesta web
 
Més informació a la web de l'ajuntament de Mataró.
 
Llocs i horaris de les exposicions: 
Del 03.03.2023 al 25.06.2023. Sales d'exposicions de Can Palauet (Arxiu Comarcal del Maresme) i de Can Serra (Museu de Mataró).
De dimecres a divendres de 17 a 20 h; dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges d’11 a 14 h. Festius tancat (excepte Divendres Sant, Dilluns de Pasqua i 5 de juny). 

 
Laia l'arquera, escultura de Josep M. Rovira Brull. Procedència de la imatge: Wikimedia Commons.

dissabte, 18 de febrer del 2023

Conferència de Joaquim Garcia Rosselló sobre l'antiguitat a Rocafonda

 

El proper 24 de febrer i dins els Divendres Culturals de Rocafonda, tindrà lloc una conferència del Dr. en arqueologia, Joaquim Garcia Rosselló sobre el tema: Rocafonda a l'antiguitat (s. I-VII dC) i els orígens de Mataró. 

Lloc: Can Noé.

Dia i hora: divendres 24 de febrer a les 7 del vespre.

 

 

dimecres, 15 de febrer del 2023

Conferència de Joan Carles Alay sobre arqueofurtivisme


Demà dijous 16 de febrer, tindrà lloc una conferència del Dr. en arqueologia i expert en arqueofurtivisme, Joan Carles Alay, de la Societat Catalana d'Arqueologia.

Tema: Mètode Rocafort. Perfilació criminològica a l'estudi de les activitats arqueofurtives.

Lloc: Biblioteca Francesc Pujals (Martorell).

Dia i hora:  dijous, 16 de febrer a les 18,30 hores.

Reserva d'entrades: entrades.martorell.cat


dilluns, 13 de febrer del 2023

Conferència de Josep A. Cerdà sobre la producció de pisa a Barcelona


 Avui, 13 de febrer, a les 19 hores, tindrà lloc una conferència del Dr. en Art, Josep Antoni Cerdà Mellado, sobre "El gremi dels escudellers i la producció de pisa a Barcelona (segles XV-XIX).
L'acte se celebrarà al Centre Cívic Pati Llimona. Sala Aurèlia Campmany.
Josep Antoni Cerdà va escriure la seva tesi doctoral sobre la pisa. (1)

(1) Tipus de ceràmica esmaltada o envernissada, de pasta fina, porosa, absorbent i opaca.
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...