LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 9 de març del 2024

La Fundació Burriac us apropa a la història de la sardana


 El proper dijous, 14 de març, a les 19,30, tindrà lloc a la Sala Nova de l'Ajuntament de Cabrera de Mar, la presentació del llibre Història de la sardana i la baula perduda. De l'origen desitjat a un origen raonat, de Pompili Massa i Pujol. Presenten l'esdeveniment, la Fundació Burriac i l'Agrupació Sardanista de Cabrera.



dijous, 7 de març del 2024

Reparació de les campanes de Santa Maria

 

Les campanes de l'església de Santa Maria de Mataró, seran retirades per a ser restaurades. Per aquest motiu, el dissabte 9 de març, a les 14 hores, donaran temporalment, el seu darrer repic. Dimarts 12 al matí seran baixades del campanar. S'ha organizat una exposició per a la recollida de fons.

dilluns, 4 de març del 2024

La vil·la romana del Roser (Calella) un altre cas que clama


Imatge: Vil.la romana del Roser (Calella). Procedència de la imatge: Grup d'Història del Casal.

Si en anteriors entrades parlàvem del cas malhaurat de la necròpolis de Ca la Madrona de Mataró, destruïda el llarg del temps per obres i ara "traslladada", ara comentem un cas també amb mal final.
La vil·la romana del Roser o del Mujal (1) és una vil.la romana amb termes, datada al segle I, dedicada a la producció vinícola i d'àmfores, en un notable estat de conservació dels murs en alçada, el que no sol ser freqüent en els edificis.  El jaciment podria haver estat conservat tal qual, museïtzat i fet visitable, el que hauria estat important per a l'arqueologia, la història i també per al sector turístic de la població.
La vil·la però, estava en terrenys privats, on estava previst construïr un supermercat. Diem "estava", però el cert és que ja hi ha al damunt un supermercat, amb la vil.la al dessota.  Les demandes d'arqueòlegs, entitats i ciutadans, no ho han pogut impedir.
El que no s'explica és que Catalunya, tenint des de fa dècades les competències, no tingui un pla de preservació del patrimoni a l'altura dels països europeus.
 
Enllaços relacionats amb la vil·la romana del Roser:
 
Grup d'Història del Casal: la vil·la romana del Roser (Calella)
Twitter: Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella: @Calellaromana

(1) Situada a prop del turó del Mujal, on hi havia la capella del Roser.


divendres, 1 de març del 2024

Ca la Madrona. "Si té sentit és perque ocupa aquest espai" (2)

Imatge: un moment de la intervenció de David Garcia en la taula rodona del passat 23 de febrer.

Aquesta entrada és una continuació de l'anterior, resum de la taula rodona que va tenir lloc a Mataró el dia 23 de febrer, sobre el destí del jaciment de Ca la Madrona.
El discurs de David Garcia, de la Universitat de Barcelona, fou força dur sobre la situació actual del patrimoni català, per la responsabilitat de les autoritats, sigui Generalitat o ajuntament o qualsevol altra administració, tot amb el concurs de la Direcció General del Patrimoni. De nou intentarem destacar algunes de les idees que va exposar.
-David Garcia va elogiar la intervenció de Marta Prevosti com "un discurs de civilització", enfront la situació actual, afirmà que els països avançats tenen resolta des de fa temps la gestió i conservació del patrimoni. En aquesta qüestió, nosaltres estem en un país primitiu i subdesenvolupat, a la cua de tot.
-"El que està a punt de cometre l'ajuntament de Mataró és un atemptat patrimonial".
-"Exposem obvietats, no hem de demostrar res."
-Hi ha una doble mà: Ajuntament/Generalitat.
-L'excusa és sempre que "No podem fer res".
-És un problema de país, cada dia s'està destruïnt patrimoni, "és igual qui governi, han governat tots".
-Què tenen altres països que ho tenen tan ben organitzat? Tots som sapiens, tenim la mateixa capacitat cranial. Què ens passa doncs a nosaltres? "una mescla d'ignorància, analfabetisme i interessos". Les excuses: "no es pot fer", "la resta del món civilitzat no ho fa", "això és impossible"...
-El patrimoni arqueològic és molt fràgil, finit, no renovable, ben distribuït, valuós, singular.
-Tenim un patrimoni riquíssim que podem conservar, gaudir-ne i mostrar al món, però no ens ho permeten. No ens ho permeten perque hi ha interessos.
-El tema de les fake news: les administracions creen un relat, un relat fals, el de que el que és vell i antic és dolent. Ens volen fer creure que són quatre pedres, o quinze. No obstant la conservació i gestió del patrimoni permet que hi hagi gent que pugui viure en aquest món rural.
-Es transmet la idea que el patrimoni és sacrificable en funció d'un bé superior.
-Llei del patrimoni de 1993. Una llei que va néixer caduca i que facilita destruïr patrimoni. Ara en volen fer una de nova. Doncs ens trobem que, en una entrevista, la nova directora general: "La nova llei del patrimoni ha d'incloure l'eliminació i esporga d'alguns elements protegits".
-Opina que el franquisme ha deixat petja en la manera de governar.
-Per finalitzar aquesta densa intervenció, David Garcia ens mostra unes solucions donades al Regne Unit sobre la conservació del patrimoni en un medi urbanitzat. Destaca un mitreum exhumat a Londres als anys 40, que va ser traslladat, però els nous propietaris van decidir que es tornés al lloc i a la mateixa cota. Estaven orgullosos de conservar un mitreum dins seu  edifici.
-Però, aclareix, que sigui possible integrar un jaciment en un edifici, no vol dir que sigui sempre desitjable.
-Els responsables de l'actual situació, han de dimitir, o ser cessats.
Finalitza la intervenció del professor Garcia, que és aplaudit per públic. S'obre el torn de intervencions del públic assistent.
Quedem-nos amb tres idees de la intervenció del públic:
-Per què hi ha dues cadires buides avui?
-A Mataró s'ha destruït molt de patrimoni, pitjor que en temps de Franco, ara es fa amb una pàtina democràtica.
-Excel.lent intervenció.
Despedeix la taula Maria Majó de la Associació per a la Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme (ADEPAC), amb agraïments i paraules molt sentides:
-"És l'hora que la ciutadania, unida, ferma i forta, diguem la nostra."
-Hem patit boicots, petits boicots, la no distribució a temps dels cartells, que s'hagi quedat a fora molta gent per fer complir l'aforament, quan en d'altres ocasions s'ha permès entrar tothom. 
-"Defensem l'estimació vers tot allò que ens ha donat gent que ha viscut, ha patit, ha plorat, ha rigut i ha mort en aquesta terra. No ho podem malmetre de cap manera".
-"Convoquem a una concentració davant l'ajuntament en dia del ple muncipal, a dalt hi haurà una companya que farà unes preguntes."
 
Aquesta concentració davant de l'ajuntament de Mataró està convocada pel dijous 7 de març a les 18,30.
 
 Imatge: un altra moment de la intervenció de David Garcia.

Imatge. Les emotives paraules de Maria Majó.

Enllaç: Ca la Madrona. "Si té sentit és perque ocupa aquest espai" (1).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...