LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 26 d’abril del 2022

Presentació del llibre "Cabrera de Mar desapareguda"



Fotos: Rosa Isabel Garí.

Imatges: Dos moments de l'inici de la conferència, de dalt a baix: els autors del libre, d'esquerra a dreta: David Farell i Albert Ventura. L'alcalde de Cabrera, Jordi Mir, elogia el treball realitzat.
 
El passat dia 22 d'abril, va tenir lloc a l'envelat dels jardins de Cal Conde de Cabrera de Mar, l'acte de presentació del llibre: Cabrera de Mar desapareguda, dins la meritòria col.lecció Catalunya Desapareguda, que edita Edafos.
Són autors dels llibre: Albert Ventura i Vinyals i David Farell i Garrigós, amb pròleg de Josep Pons i Vinyals. (1), i ha comptat amb la col.laboració de la Fundació Burriac i l'ajuntament de Cabrera. Les fotos aplegades han estat aportades generosament per diverses persones.
El públic va omplir el recinte, i mostrà gran interès en l'exposició, en la qual els dos autors van explicar, amb imatges, el passat de Cabrera des de finals del segle XIX, tot allò que havia estat viu i present en un moment i que ja no es repetirà: edificis, persones, activitats de tot tipus, destacant la importància de l'agricultura i la pagesia en la vida econòmica del poble, en la que la indústria també ha desenvolupat un paper,  però també Cabrera com ha lloc tradicional d'estiueig i de notables edificacions, sense faltar, és clar, l'arqueologia, la història i els monuments -algun d'ells molt lamentablement desaparegut (2)-, el més conegut, castell de Burriac.
Farell i Ventura van acabar el seu llarg i interessantíssim parlament amb una nostàlgica comparació entre la Cabrera d'abans, de predomini rural i l'elegant poble actual.

(1) Josep Pons i Vinyals és la memòria viva de Cabrera, amb els seus records, la música i la seva presència en diversos medis de comunicació.
(2) Entre aquests, un edifici romànic de gran valor, la capella de santa Margarida, i la fàbrica Ordeig, enderrocada el 1986.
 

Imatges, de dalt a baix: Albert Ventura en un moment de la conferència, comentant una foto de l'homenatge a la vellesa en un moment dels anys 60. David Farell, en un moment de la conferència, mostra una foto de la capella de santa Margarida. Pastor de cabres i el seu ramat. I·lustrativa comparació entre un racó de Cabrera abans i avui. Al final de la conferència, el públic comenta animadament el que ha escoltat.






dimecres, 13 d’abril del 2022

Presentació d'una web dedicada a l'artista mataroní Josep Maria Rovira-Brull

 
Imatges, de dalt a baix: La pell de brau III. 1986. Mixt, oli sobre tela. 114 x 162. Claustre de Sant Cugat del Vallès. 1948. Oli sobre tela,  92 x 73,5. Ambdues obres de Josep Maria Rovira-Brull.

 
Presentació de la web www.rovirabrull.cat dedicada a l'artista mataroní Josep Maria Rovira-Brull, que posarà a l'abast de tothom interessat en el coneixement del seu art.
 
Dia i hora: 21 d'abril a les 19 hores.
Lloc: Biblioteca Antoni Comas (carrer Enric Prat de la Riba, 110, Mataró).
Assistiran: Xesco Gomar (regidor de cultura), Àlex Valls (dissenyador gràfic i dissenyafdor de la web) i Josep Maria Rovira Juan (continguts i disseny de la web).
 
Rovira-Brull, pertany a la segona avantguarda artística i, va conrear diferents estils, tècniques i gèneres, ja de ben petit, amb 14 anys va realitzar un conjunt d’acadèmies amb la tècnica de pintura a l’oli, aquarel·la i llapis, amb gèneres com les natures mortes, les obres ‘El “bodegó” de la Tupina’ i ‘Peres i pomes. La nota’ ambdues de 1940 o el paisatge ‘El moll de Barcelona’ (1944) o el retrat a llapis de la seva mare, totes aquestes obres primerenques, tenen un llenguatge plenament clàssic. Podem considerar ‘El claustre de Sant Cugat’ obra de 1948, d’estil impressionista, més tard a la dècada dels cinquantes, l’abstracció i l’informalisme pren força amb quadres com ‘L’home modulat’, obra abstracte de 1965 i, els setantes i vuitantes pintarà amb un estil neosimbolista amb obres generalment realitzades amb témpera com ‘El vaixell dels miriàpods’ o ‘Circumstància ibèrica I i II’, ambdues de 1977, la producció d’obra neosimbolista és quantiosa i, aquest fet ha motivat que se’l definís sovint com a pintor neosoimbolista, cal destacar que a partir de finals dels setantes realitza un conjunt de collages i obres amb tècniques mixtes de temàtica variada, ‘El guaita de Sant Pere de Roda’ de 1983 i el ‘Brau ibèric’ de 1989, en són exemples.

Si bé hi ha una evolució cronològica d’estils classificables per dècades ja que hi predomina un determinat estil, també és cert que Rovira-Brull no va deixar mai cap estil i temàtica, en qualsevol moment des dels cinquantes fins als norantes.


Imatge: Vat 69. Témpera sobre paper, 50 x 65, obra de Josep Maria Rovira-Brull.

Imatges cedides per Josep Maria Rovira Juan.


dimarts, 12 d’abril del 2022

Un llibre de Jaume Vellvehí sobre la cultura del catalanisme al Maresme i altres novetats


 El proper dia 22 d'abril tindrà lloc la presentació del llibre En la construcció de la cultura del catalanisme al Maresme. Els jocs florals de 1904 i el certamen literari de la Nueva constancia de 1905, de l'historiador Jaume Vellvehí, amb pròleg de Narcís Figueras.

Dia i hora: divendres, 22 d'abril, a les 18 hores.
Lloc: Sala d'Actes de l'Arxiu Comarcal del Maresme (Can Palauet). Carrer d'en Palau, 32 (Mataró).
Intervendran: Jaume Vellvehí i Narcís Figueras.

A més d'aquest llibre, Sant Jordi s'ens presenta a Mataró a més novetats editorials sobre aquesta població i la seva comarca: La ràdio a Mataró. 1922-1978, de Santi Carreras i Surís i El Maresme ye-ye. La postal turística 1960's - 1980's de Xavier Nubiola i Alexis Serrano.
 
Podeu veure més informació a la web de l'Arxiu Comarcal del Maresme.
 

dilluns, 4 d’abril del 2022

Presentació del llibre: "Cabrera de Mar desapareguda"

 El proper dia 22 d'abril tindrà lloc la presentació del llibre Cabrera de Mar desapareguda, dins la sèrie Catalunya desapareguda que edita i publica editorial Efadós, en el cas de Cabrera també l'ajuntament; en són autors David Farell i Albert Ventura, i ha estat possible gràcies a l'aportació desinteresada de vàries persones. Segur que despertarà els records de molts cabrerencs!
El llibre està ja a la venda a la llibreria Maria Dolors de Cabrera,  a partir del 10 d'abril es pot comprar per Amazón i també se'n vendran exemplars el dia de la presentació.

Dia i hora de la presentació: 22 d'abril, a les 18 hores.
Lloc: envelat municipal, en el jardins de Cal Conde.
 
 



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...