LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dissabte, 28 de gener del 2017

TV3 dedica quatre programes a Cabrera de Mar

Jaciment romà de Ca l'Arnau (Cabrera de Mar). Foto. Rosa Isabel Garí
 
Com ja molts de vosaltres sabeu, TV3 ha dedicat aquesta setmana quatre programes de "Divendres" a Cabrera de Mar. Dilluns va dedicar-ho a la Cabrera romana. Podeu tornar a veure el programa en aquest enllaç

diumenge, 22 de gener del 2017

Conferència de Joaquim Graupera: el cadirat gòtic de Santa Maria de Cabrils


El proper dia 28 de gener, a les 7 del vespre a Cabrils, tindrà lloc una conferéncia de Joaquim Graupera, doctor en Història de l'Art sobre "El cadirat gòtic de Santa Maria de Cabrils. Història d'una peça recuperada.

Dia i hora: dissabte, 28 de gener
Lloc: Museu de Cabrils
Carrer de la Santa Creu, 5


dimarts, 10 de gener del 2017

Plafons de rajoles polícromes de Cal Conde, un estudi de Joan Francesc Clariana

San Ramon Nonat. Foto: Joan Francesc Clariana Roig
En una entrada anterior, presentàvem un estudi de Joan Francesc Clariana sobre les rajoles polícromes de Cal Conde (Cabrera de Mar, Barcelona). Aquest article ha estat publicat pel Museu Arxiu de Santa Maria, en la seva edició corresponent a la XXXII Sessió d'Estudis Mataronins, recollint les comunicacions presentades.
L'estudi tracta d'un interessant conjunt de rajoles polícromes del segle XVII, que es conserven al safareig de la masia, que actualment pertany a l'ajuntament de Cabrera de Mar.
Aquesta masia està documentada com a "Casa de Cabrera" des del segle XII. Al segle XVII, concretament el 1670, té lloc el matrimoni de Caterina Ros, hereva de la masia, amb Pau Dalmases. Segons ens indica Josep M. Rovira, a partir d'aquell s'inicia la reconstrucció o reforma de la casa. En una de les façanes trobem gravada la data de 1676.
El 1673 es reforma el safareig o eixida, i s'hi fa un dipòsit d'aigua. És en aquest moment en que s'ornamenta amb el plafons o rajols esmentats.
Un primer conjunt representa la conversió de Sant Pau en el camí de Damasc.
Un segons conjunt és la imatge de Sant Antoni de Pàdua.
Un tercer conjunt està format per elements diversos: Sant Ramon Nonat i unes característiques rajoles catalanes de Barcelona.
Podeu llegir l'article sencer clicant aquí:

Sant Antoni de Pàdua. Foto: Joan Francesc Clariana

La conversió de Sant Pau. Foto: Joan Francecsc Clariana

Safareig de Cal Conde. Foto: Joan Francesc Clariana

Masia de Cal Conde. Foto: Joan Francecsc Clariana

dilluns, 2 de gener del 2017

Construcció de voltes amb tubi fittili als banys romans d'Ilturo, un estudi de Josep M. Rovira

 
Una imatge del vídeo de Josep Mª Rovira

 En diverses ocasions hem dedicat entrades hi hem posat enllaços amb les reconstruccions en 3D de Josep M. Rovira Juan, avui destaquem aquest interessant vídeo que il.lustra bé la depurada i sofisticada tècnica dels constructors romans.
Descriu en la construcció d'una volta romana amb tubi fittili dels banys romans d'Ilturo, en el jaciment de Ca l'Arnau (Cabrera de Mar, Barcelona). Veurem en tres dimensions i animacions, les diverses seqüències del procés de construcció de les voltes i cúpules amb bastides mòbils.

Enllaç: Construcció de voltes amb tubi fittili dels banys romans d'Ilturo (Cabrera de Mar, Barcelona)

Enllaços amb altres vídeos de l'autor: Les reconstruccions virtuals del patrimoni de Cabrera de Mar, per Josep Mª Rovira

Web "Patrimoni de Cabrera de Mar"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...