Carles Martí Garcia, és des de fa anys, un estudiós de la numismàtica que ha publicat des de els seus inicis en la Secció Arqueològica de Mataró, una bon nombre de treballs sobre aquesta matèria.
Entre les actes del XIII Congreso Nacional de Numismática, (Cádiz, 22-24 octubre de 2007), pags. 361-337, està el seu treball "Las monedas de las excavaciones en "Can Benet" (Cabrera de Mar. Barcelona)".
Es tracta d'una domus republicana, un jaciment important per a l'estudi de la romanització, la cronologia del qual s'extén entre el 130/125 aC. i el 80 aC.
L'estudi, que complementa un altre dedicat a Ca l'Arnau, comprèn un lot de 35 monedes ibèriques i una de la seca d'Ebusus (Eivissa). Les peces ibèriques són de diverses seques, concretament de la d'Ilduro n'hi ha 13; la darrera emisió d'aquesta seca podria haver tingut lloc l'any 80 aC.
Lamenta Martí en les seves conclusions que no s'hagin trobat monedes en els estrats fundacionals de Can Benet, i posa de relleu que aquestes monedes ibèriques poden tenir més a veure amb assentaments romans que no amb les poblacions indígenes, especialment si s'observa l'escassa presència de moneda propiament romana.
Podeu trobar les actes del XIII Congreso Nacional de Numismática punxant aquí. Article sobre Can Benet a les pàgines 361-377.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada