LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dimarts, 26 d’abril del 2022

Presentació del llibre "Cabrera de Mar desapareguda"



Fotos: Rosa Isabel Garí.

Imatges: Dos moments de l'inici de la conferència, de dalt a baix: els autors del libre, d'esquerra a dreta: David Farell i Albert Ventura. L'alcalde de Cabrera, Jordi Mir, elogia el treball realitzat.
 
El passat dia 22 d'abril, va tenir lloc a l'envelat dels jardins de Cal Conde de Cabrera de Mar, l'acte de presentació del llibre: Cabrera de Mar desapareguda, dins la meritòria col.lecció Catalunya Desapareguda, que edita Edafos.
Són autors dels llibre: Albert Ventura i Vinyals i David Farell i Garrigós, amb pròleg de Josep Pons i Vinyals. (1), i ha comptat amb la col.laboració de la Fundació Burriac i l'ajuntament de Cabrera. Les fotos aplegades han estat aportades generosament per diverses persones.
El públic va omplir el recinte, i mostrà gran interès en l'exposició, en la qual els dos autors van explicar, amb imatges, el passat de Cabrera des de finals del segle XIX, tot allò que havia estat viu i present en un moment i que ja no es repetirà: edificis, persones, activitats de tot tipus, destacant la importància de l'agricultura i la pagesia en la vida econòmica del poble, en la que la indústria també ha desenvolupat un paper,  però també Cabrera com ha lloc tradicional d'estiueig i de notables edificacions, sense faltar, és clar, l'arqueologia, la història i els monuments -algun d'ells molt lamentablement desaparegut (2)-, el més conegut, castell de Burriac.
Farell i Ventura van acabar el seu llarg i interessantíssim parlament amb una nostàlgica comparació entre la Cabrera d'abans, de predomini rural i l'elegant poble actual.

(1) Josep Pons i Vinyals és la memòria viva de Cabrera, amb els seus records, la música i la seva presència en diversos medis de comunicació.
(2) Entre aquests, un edifici romànic de gran valor, la capella de santa Margarida, i la fàbrica Ordeig, enderrocada el 1986.
 

Imatges, de dalt a baix: Albert Ventura en un moment de la conferència, comentant una foto de l'homenatge a la vellesa en un moment dels anys 60. David Farell, en un moment de la conferència, mostra una foto de la capella de santa Margarida. Pastor de cabres i el seu ramat. I·lustrativa comparació entre un racó de Cabrera abans i avui. Al final de la conferència, el públic comenta animadament el que ha escoltat.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...