L'antiga masia de Cal Conde a Cabrera de Mar, no deixa de donar-nos sorpreses. Aquesta vegada, un nou plafó de rajoles del segle XVIII, amb la imatge de sant Josep, enmarcades per més rajoles de decoració floral, i altres externes típiques del barroc. La troballa s'ha fet amb motiu de netejar una zona de vegetació a la zona del migdia.
Joan Francesc Clariana Roig i Rosa Isabel Garí Lleixa, ha publicat un article sobre aquesta nova troballa en la revista Felibrejada, del Grup d'Història del Casal de Mataró.
Sant Josep és representat amb Jesús en braços i amb el seu símbol característic, la vara florida. Està enmarcat per uns núvols en forma d'ensaimada, i al fons es veu un edifici i arbres. Curiosament, la rajola número sis, té els núvols de color blau més clar i una palma que només s'ha trobat en imatges de sant Ramon Nonat. Ja que el lloc on està ara emplaçat aquest sant Josep fou construït a mitjan del segle XX, fa pensar que en aquell moment va ser traslladat de lloc. És possible que, en malmetre's una rajola durant el trasllat, fou sustituïda per aquesta del possible sant Ramon Nonat.
Trobem una imatge molt similar de sant Josep en la col.lecció Carranza.
Per l'estil, creuen els autors que la data del plafó es pot situar vers el 1763, com el de la zona del safareig de Cal Conde que representala caiguda de sant Pau del Cavall, i fou obra del taller de la família Reig, a l'gual que la resta de rajoles de la masia.
Joan Francesc CLARIANA ROIG i Rosa Isabel GARÍ LLEIXA, "Un nou plafó de rajoles a la masia de cal Conde (Cabrera de Mar). Felibrejada núm 100. Grup d'Història de Casal de Mataró núm 100, 2022. Pàgs. 141-144.
Altres entrades sobre aquest tema en el bloc:
Enllaç:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada