LES MURALLES D'ILTURO. Bloc de història i arqueologia de Cabrera de Mar i del Maresme, escrit per Rosa Isabel Garí Lleixa, amb la col.laboració de Joan Francesc Clariana Roig.

dilluns, 4 de març del 2024

La vil·la romana del Roser (Calella) un altre cas que clama


Imatge: Vil.la romana del Roser (Calella). Procedència de la imatge: Grup d'Història del Casal.

Si en anteriors entrades parlàvem del cas malhaurat de la necròpolis de Ca la Madrona de Mataró, destruïda el llarg del temps per obres i ara "traslladada", ara comentem un cas també amb mal final.
La vil·la romana del Roser o del Mujal (1) és una vil.la romana amb termes, datada al segle I, dedicada a la producció vinícola i d'àmfores, en un notable estat de conservació dels murs en alçada, el que no sol ser freqüent en els edificis.  El jaciment podria haver estat conservat tal qual, museïtzat i fet visitable, el que hauria estat important per a l'arqueologia, la història i també per al sector turístic de la població.
La vil·la però, estava en terrenys privats, on estava previst construïr un supermercat. Diem "estava", però el cert és que ja hi ha al damunt un supermercat, amb la vil.la al dessota.  Les demandes d'arqueòlegs, entitats i ciutadans, no ho han pogut impedir.
El que no s'explica és que Catalunya, tenint des de fa dècades les competències, no tingui un pla de preservació del patrimoni a l'altura dels països europeus.
 
Enllaços relacionats amb la vil·la romana del Roser:
 
Grup d'Història del Casal: la vil·la romana del Roser (Calella)
Twitter: Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella: @Calellaromana

(1) Situada a prop del turó del Mujal, on hi havia la capella del Roser.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...