Imatge: alguns dels sepulcres de la necròpolis de Ca la Madrona (Mataró). Procedència: Grup d'Història del Casal (Mataró).
Fa uns mesos, la troballa d'un sepulcres a la zona de Ca la Madrona (Mataró), a una zona on ja se n'havien descobert -i destruït- molts més al llarg de dècades, va fer pensar, per la seva tipologia i alguns indicis, que ens trovaven davant una possible necròpolis visigoda. L'indret estava destinat a la construcció d'un parc d'economia circular. A partir d'aquell moment, els esforços d'arqueòlegs, historiadors i amants de la cultura es van destinar a la preservació d'aquell jaciment singular, demanant la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional. La proposta de l'Ajuntament i la Generalitat és la de traslladar les restes, en contra de l'opinió de les entitats culturals com Centre d'Estudis d'Arqueologia i Història o el Grup del Casal, entre altres.
La cosa es va complicar en afirmar els responables de l'excavació, que el jaciment no és visigot, sino romà. Ens preguntem si això rebaixa el valor del jaciment.
La Secció Històrico-Arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans va emetre, el 23 de novembre passat, un comunicat pel qual demanava la protecció del jaciment amb la declaració de Bé Cultural d'Interès Nacional, exposant que es tractava d'una necròpolis tardoantiga de gran extensió, i que revela la presència d'un nucli de població molt important i separat de la resta, possiblement tardoromà, amb un tipus recurrent de sepulcre preantropomorf, no de forma rectangular, com els del conegut nucli romà d'Iluro. Aquest nucli diferenciat podria explicar el terme Civitas Fracta, que va rebre l'antiga Iluro en els documents dels segles X i XI. No té cap sentir traslladar les estructures, donat el seu valor de paisatge històric.
Enllaços sobre el tema en aquest bloc:
Enllaços en la premsa:
Cap Gros: Encuentran un centenar de tumbas que serían importantes para explicar el origen de Mataró.
CCMA: La IEC reclama la conservació in situ de les restes arqueològiques de Ca la Madrona de Mataró.
Institut d'Estudis Catalans:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada